Izložba “Wake up Europe” u Barceloni

Izložba Historijskog muzeja BiH “Wake up, Europe” će, nakon Strasbourga i Berlina, biti predstavljena u Barceloni. Otvorenje će biti upriličeno u prostoru La Model Espai Memorial 26. oktobra 2022.

Izložba otvara teme solidarnosti evropskih gradova prema Sarajevu i BiH u periodu 1992.-1995. Među prvim gradovima koji su dali priliku da se ukaže na situaciju u Sarajevu je Barcelona. Muhamed Kreševljaković, tadašnji gradonačelnik Sarajeva, je održao emotivan govor na Olimpijskim igrama 1992. godine. Tokom čitavog rata Barcelona je različitim aktivnostima organizirala pomoć za građane BiH. Mobilizacija podrške i solidarnosti je izašla izvan okvira humanitarnog rada organizacija i uključivala je građane/građanke Barcelone, neformalne grupe i umjetnike koji su djelovali s ciljem pomoći civilima, prikupljanja hrane i lijekova, te organiziranja protesta. Izložba, koja je prvi put predstavljena u Sarajevu 2021. godine, će biti obogaćena pričama o solidarnosti. Otvorenje izložbe u Barceloni trideset godina od početka opsade Sarajeva povezuje još jednom dva grada.

 Pored izložbe, u okviru obilježavanja 30 godina prijateljstva gradova Sarajeva i Barcelone, izdavačka kuća Bellaterra objavila je katalonski prijevod knjige “Sarajevo, mon amour” – razgovori Jovana Divjaka s novinarkom Florence La Bruyère.

 Predstavljanje izložbe su omogućili Council of Democratic Memory of Barcelona City Council, u saradnji sa European Observatory of Memories of the University of Barcelona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »