Protest za Neretvicu, rijeku vam ne damo!

Eko Akcija

Nekoliko stotina građana  okupilo se rano jutros s namjerom blokade puta bagerima i mašinama  investitora Amitea D.O.O. Mostar, koje danas namjeravaju početi radove na izgradnji prve dvije mini hidroelektrane, od ukupno planiranih 15 na Neretvici, rijeci dugoj 27 kilometara. Klišani i ostali ljubitelji prirode pokazali još jednom neviđeno jedinstvo, uz jedan zajednički cilj: spasiti bajkovitu Neretvicu.

Ovo je drug protestni skup koji je okupio sve generacije. Borba za Neretvicu i sve druge bosanskohercegovačke rijeke kojima prijeti stihijska izgradnja malih hidroelektrana  ujedinila je aktiviste za zaštitu prirode, medije i građane. No, investitori, uz nesebičnu pomoć općinskog režima i njihovih satelita ne odustaje od namjere da zabetonira ovu rijeku koja je bogata endemskim vrstama i da riblje staze prepriječi betonom, kako bi pojedinci ostvarili dodatni profit na račun uništavanja zajednice i ovog iznimno vrijednog resursa. Metode kojima se služe lokalne vlasti su u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principima omogućavanja građanima i građankama da učestvuju u procesima donošenja odluka. Od općinskih službi ni nakon dva mjeseca i  niza pokušaja, od slanja zahtjeva za pristup informacijama,urgencija i žalbi na urgenciju, nakon što su istekli svi zakonski rokovi,  građani i građanke nisu dobili povratnu informacju niti jedan dokument. Ovakav stav lokalne uprave prema  vlastitom stanovništu je zastrašujuće zanemarivanje stavova građana i građanki  i predstavlja već dobro uhodanu praksu čiji je osnovni cilje uništavanje i otimačina resursa od kojeg zavise i sve buduće generacije. Lokalna uprava ove zajednice ne poznaje osnovne postulate koji se odnose na obavezu aktivne zaštite i upravljanja resursima kako bi svi mogli imati koristi od njih i  pokazuje se kao autonomni aparat moći kojim upravljaju interesi manjine- investitora.  Nadalje, kroz isključivanje stanovništva  iz procesa učestvovanja u donošenju odluka, lokalna uprava se delegitimizira i na taj način onemogućava da se kroz uvažavanje stavova zajednice prevaziđu manjkavosti postojećeg  sistema. Potpuno odsustvo shvatanja prirodnih resursa kao zajedničkog dobra od strane lokalne uprave samo dodatno ohrabruje i podstiče narod da otpor  jasno artikuliše kroz blokadu degradirajućih procesa, što Klišani rade sa velikom predanošću.

Ljudi okupljeni oko borbe za rijeku  svoju bitku vode na nekoliko frontova, organizovali su i skupljanje potpisa za peticiju, te su angažovali i pravni tim i pokrenut je upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu kojm će se nastojati dokazati učinjeni propusti u proceduri izdavanja okolišnih dozvola za igradnju mHE Gorovnik ušće i Srijanski most, te iste oboriti. Također, prema Tužilaštvu FBiH upućena je incijativa za podnošenje zahtjeva za preispitivanje zakonitosti u postupku izdavanja navedenih dozvola.

Nosilac ove aktivnosti je Udruženje građana Zeleni Neretva Konjic, dok su podršku  dala udruženja iz svih dijelova države.

Sloboda rijekama!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »