Promocija albuma “Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu”

U subotu, 19. maja, u Bošnjačkom institutu | Fondacija Adil Zulfikarpašić, sa početkom od 21:30h, održat će se promocija nosača zvuka “Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu”, u izdanju Muzičke akademije u Sarajevu i izdavačke kuće ŠDC. Kako i sam naziv albuma kaže, riječ je o prvom, historijskom jazz koncertu studenata Muzičke akademije u Sarajevu, koji se realizirao pod umjetničkim mentorstvom profesora Sinana Alimanovića.

Album “Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu” je snimak jazz koncerta održanog 16. marta, 2017. godine u Maloj sali  Muzičke akademije, a realiziranog uz podršku dekana dr. Senada Kazića. Na koncertu su nastupili  studenti jazza: Zlatan Božuta, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Vedran Vujica, Šejla Grgić, Haris Kartal, Ariana Piknjač, Dario Kos, te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović.  Ovaj važni muzički dokument bilježi muziciranje mladih jazz instrumentalista i njihovo poimanje jazza, predstavljeno u različitim instrumentalnim i vokalno – instrumentalnim formacijama malih sastava jazz combo banda (solo, duet, trio, quartet i quintet). Mladi band leader – i, izveli su neke od najznačajnijih jazz standarda koji su obilježili historiju jazz muzike, kao i kompoziciju domaćeg autora.

“Važno je napomenuti da je ovaj nosač zvuka snimak live koncerta, što je po sebi veoma zahtjevno jer insistira na idejnim rješenjima u realnom vremenu i ne dopušta bilo kakve propuste. I u tom smislu, ovo je važan dokument jer, mjereno pristupom i kvalitetom izvedbe ovih mladih akademskih muzičara, potvrđuje njihovu ljubav i entuzijazam prema ovoj vrsti umjetničkog muziciranja, te ih postavlja u poziciju, kako je profesor Sinan Alimanović u uvodnom govoru, na otvaranju koncerta rekao, čuvara jazza u Bosni i Hercegovini.” – Izdvojeno iz recenzije autorice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »