Počeo trodnevni ljetni kamp: „Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici“

PH International,  uz pomoć grant sredstva od Vlade SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs -INL ) implementira Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini (BiH). Ovaj grant će omogućiti realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Pilot program je osmišljen, kako bi  pomogao akterima u Federaciji BIH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delikvencije u BiH.

U sklopu programa socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije u Impulse Creative Center u Zenici je danas počeo trodnevni ljetni kamp na temu: „Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici“ za učenike i nastavnike srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona, kao i policijske službenike MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj trodnevnog ljetnog kampa i aktivnosti treninga je obučiti učenice/učenike kako da koriste društvene medije za liderstvo u društvenom aktivizmu, njihovu upotrebu u kontekstu promocije vladavine prava u digitalnom dobu i pravnog okruženja vezanog za maloljetničku pravdu i delikvenciju.

Učesnici ljetnog kampa će se upoznati i proširiti znanje o internetu i internet alatima za društvene mreže u kontekstu sedam modula Programa za socijalizaciju s pravom (PSP) i priručnika za njegovu realizaciju u nastavi. Također, polaznici i polaznice će naučiti o zaštiti ličnih podataka na društvenim mrežama kroz primjere iz prakse, kao i osnovni koncept i pojmove u kontekstu cyberbullinga (nasilja na internetu): razumijeti kakvi tipovi ponašanja online podrazumijevaju cyberbulling i kako reagirati na njega.

Prisutnim se na početku obratio Goran Telalović, šef odsjeka za edukaciju, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, dok su predavači na ovom treningu Feđa Kulenović i Vanja Ibrahimbegović Tihak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »