Program drugog dana Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

11:00 – Predstavljanje zbornika VERSschmuggel / Krijumčarenje STIHOVA. U program učestvujuSascha Garzetti, Bjanka Alajbegović i Almin Kaplan, a program moderira Adisa Bašić.

12:00 – Predstavljanje knjige “Đubre: Knjiga strave i užasa” Marka Vidojkovića u razgovoru autora i Đorđa Krajišnika.

Marko Vidojković po obrazovanju je pravnik. Autor je nekoliko romana, te tri zbirke priča. Jedan je od najtiražnijih srpskih pisaca. Za roman “Sve crvenkape su iste” dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2006, a “Kandže “su osvojile nagrade Kočićevo pero i Zlatni bestseler. Prevođen je na njemački, engleski, bugarski, slovenački, makedonski, poljski, mađarski i češki. U februaru 2023. je uz pomoć Međunarodnog PEN centra relociran iz Srbije, zbog višegodišnjih kampanja režimskih medija i prijetnji kojima je bio izložen, a koje su eskalirale po objavljivanju romana “Đubre” i prelasku podkasta DLZ na portal nova.rs. Prema izvještaju Međunarodnog PEN centra za 2023, situacija u kojoj se našao Marko Vidojković našla se među 115 najtežih slučajeva ugrožavanja slobode govora na svijetu.

13:00 – Predstavljanje knjige “Evolucija jedne kratkovidosti i druge priče” Clarice Lispector u razgovoru prevoditeljice Tamine Šop i Benjamina Mosera.

Američki pisac i Puzlitzerovom nagradom nagrađeni biograf Benjamin Moser u predgovoru ove zbirke Buybookovo izdanje izabranih priča Clarice Lispector ističe kao važan događaj za ljubitelje književnosti diljem Balkana. Prvi prevod ove autorice u regiji, svoje čitaoce, mnoge vjerovatno prvi put, susrest će s jednim od uistinu velikih modernih pisaca, spisateljicom koja u svojoj zemlji nije samo čitana, cijenjena i izučavana, već duboko voljena. Moser već dvije decenije radi na tome da se za stvaralaštvo Clarice Lispector sazna i van Brazila, i neprestano je svjedok tome koliko je njeno stvaralaštvo plodno: mnogo puta se uvjerio u to da, uprkos jezičkim i kulturnim barijerama, i drugi ljudi osjećaju onu zaljubljenost koja oduvijek plamti u srcima Brazilaca. Ona i dalje ushićuje čitaoce, a posebno umjetnike svih vrsta. Bilo u muzici, pozorištu, književnosti ili filozofiji, Clarice Lispector je neiscrpan izvor inspiracije.

14:30 – SPECIJALNI PROGRAM NA AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI Aktuelni izazovi balkanskog identiteta. U program učestvuju Marija Todorova, Guido Snel, Nerzuk Ćurak i Ivan Čolović, a program moderira Chris Keulemans.

16:00 – Predstavljanje knjige “Novi kraj” Đurđice Čilić u razgovoru autorice i Šejle Džindo.

Đurđica Čilić vanredna je profesorica na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše stručne i naučne radove o poljskoj književnosti, prevodi savremene književnice i književnike (Adama Zagajewskog, Zbigniewa Herberta, Olgu Tokarczuk, Wisławu Szymborsku, Bronku Nowicku…). Objavila je polonističku studiju “Tri lica autora. Miłosz, Różewicz, Herbert”, knjigu kratkih priča “Fafarikul”, te roman “Novi kraj”.

17:30 – Predstavljanje knjige “Škriptaji kože” Amile Kahrović-Posavljak u razgovoru autorice i Damira Ovčine.

Amila Kahrović-Posavljak je nakon završenog studija književnosti i magisterija nauka iz književne povijesti radila kao novinarka. Autorica je više radova iz oblasti književnih teorija i interpretacija u prestižnim svjetskim časopisima indeksiranima u relevantnim bazama podataka. Napustila je novinarstvo da se potpuno posveti književnosti. Dobitnica je nagrade Mak Dizdar za zbirku pjesama “Koščice”. Autorica je romana “Smrtova djeca”, za koji je dobila prvu godišnju nagradu Excellence in Literature koju dodjeljuje organizacija Čuvaj se, a riječ je o američkoj neprofitnoj književnoj organizaciji za ljudska prava, “Izvedeni iz kičmi” i “Škriptaji kože”.

19:00 – Predstavljanje knjige “Crni leptiri” Priscille Morris u razgovoru autorice i Dunje Ilić.

Priscilla Morris, spisateljica je porijeklom iz Londona, a živi na relaciji Irska – Španija. Kao dijete majke Jugoslovenke, a oca Britanca, napisala je debitantski roman “Crni leptiri” u svrhu boljeg razumijevanja opsade koja je opustošila rodni grad njene majke, Sarajevo. Roman je inspirisan porodičnim pričama, i oslanja se na godine istraživanja. Roman se našao u užem izboru za nagrade Women’s Prize for Fiction, RSL Ondaatje Prize, Authors’ Club Best First Novel, i Wilbur Smith Adventure Writing Prize. Predaje kreativno pisanje na Univerzitetu Dublin, a doktorski studij kreativnog pisanja je završila na Univerzitetu East Anglia. Na Univerzitetu Cambridge stekla je bolje razumijevanje talijanske, španske i društvene antropologije

20:30 – Predstavljanje knjige “Vrata tajni” Ahmeta Ümita u razgovoru autora i prevoditeljice Alene Ćatović.

Ahmet Ümit jedan je od najpopularnijih savremenih turskih pisac čija se djela prodaju u milionskim tiražima. Piše poeziju, kratke priče, novele, romane, knjige za djecu i strip-romane. Njegova prva knjiga bila je zbirka poezije “Sokağın Zulası” (1989). Nakon toga objavio je prvu zbirku priča “Çıplak Ayaklıydı Gece”, a slijedile su je zbirke detektivskih novela te knjige za djecu i mlade. Njegov prvi roman ”Magla i noć” (1996) smatra se remek-djelom kriminalističke književnosti. Nakon tog romana objavljeni su mu brojni naslovi od kojih su najpoznatiji “Rapsodija o Bejogluu”, “Vrata tajni” i “Memento za Istanbul”. Djela su mu prevedena na više od trideset jezika.

PROGRAM MLADOG KUTKA

Američki kutak Sarajevo

12:00 – “Bajka u bajci” i “Nigdjezemska”, Ahmet Ümit. Događaj moderira Alena Ćatović.

13:00 – “Dječak Čak” i “Ena”, Vedad Drljević. U događaju učestvuju ilustratorice Hanna Mujagić i Martina Reč.

Američki kutak Brčko

13:00 – “Najusamljenija ajkula u moru”, John Freeman. Događaj moderira Ema Zenunović.

14:15 – “Može i drugačije!”, Asli Tohomcu. Događaj moderira Ema Zenunović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »