Premijera dokumentarnog filma „Our Family Garden“

Posljednji programi 28. izdanja Modula Memorije, koji će biti zatvoren 9. maja u Narodnom pozorištu, gostvanjem kultne slovenačke grupe Laibach

U nedjelju, 7. maja, u kinu Meeting Point, će biti održana bh. premijera dokumentarnog filma „Our Family Garden“, autorice Smirne Kulenović. U pitanju je moćan dokumentarac koji prati putovanje 100 žena iz Bosne, Srbije, Hrvatske i raznih evropskih zemalja koje su se okupile u avgustu 2021. da posade 1000 adnica nevena u napuštenim ratnim rovovima na prvoj liniji odbrane na brdu Zlatište, iznad Sarajevo. Žene, koje su preživjele opsadu, odbacuju stalnu ulogu žrtve i umjesto toga biraju mir i solidarnost sa svim vrstama života u traumatiziranom ekosistemu. Kroz ovaj umjetničko-aktivistički projekat, film istražuje ulogu žene kao nositeljice novih promjena i mogućnosti ozdravljenja kako društva tako i okoline. Udubljuje se u intimnu porodičnu priču umjetnice koja je i priče brojnih žena koje su učestvovale u projektu.

Film „Our Family Garden“ je dobio nagradu Jury Special Mention na BHFF u New York-u.

Ulaz na film je slobodan.

Sve aktivosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »