Koncert povodom Internacionalnog dana harmonike u sklopu Majskih muzičkih svečanosti

U sklopu programa šesnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti, Smjer za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, na čelu s prof. dr. Belmom Šarančić i ass. mr. Azmirom Halilovićem, organizira koncert povodom Internacionalnog dana harmonike, koji će biti priređen u subotu, 6. maja 2023. godine, u 12:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Ovom prilikom nastupit će studenti Smjera za harmoniku i njihove kolege s ostalih odsjeka MAS, a program će uključiti bosanskohercegovačke premijerne izvedbe različitih kompozicija akordeonističke literature kao što su “Karadeniz” Hermana Rechbergera, “Trame” Andrea Ferrantea, “Balkanska rapsodija” Vjačeslava Semionova, a bit će upriličena i praizvedba djela “Pokret” bosanskohercegovačke kompozitorice Kaće Sarajlić.

Koncert će zaokružiti nastup Orkestra harmonika MAS, koji će pod dirigentskom palicom Fuada Šetića, asistenta na Odsjeku za dirigovanje MAS, izvesti “Danzon” br. 2 Artura Màrqueza u aranžmanu Belme Šarančić i Azmira Halilovića.

Komisiji za autorizaciju patenta u Beču, 6. maja 1829. godine, Cyrill Demian, graditelj organa i klavira, predstavio je prvi prototip današnje harmonike. Odlukom UNESCO-a, ovaj datum je 2009. proglašen Svjetskim danom harmonike.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu Svjetski dan harmonike obilježava već devetu godinu zaredom, predstavljajući i promovišući klasičnu harmoniku na jedinstven i inovativan način.

Ulaz je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »