Predstavljanje Faruka Šehića na Međunarodnom festivalu književnosti

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ koje već četiri godine organizuje Internacionalni festival književnosti Bookstan, svoje aktivnosti počinje realizovati tokom cijele godine.
Prva u nizu podrazumijevaće projekat „Mladi i književnost“ koji je nastao uz podršku Općine Novo Sarajevo. Nakon predstavljanja programskih aktivnosti na Porodičnom danu u organizaciji Općine Novo Sarajevo kada su se posjetitelji/ce mogli upoznati sa bh. izdavačkom ponudom te nakon predstavljanja projekta medijima, projektne aktivnosti nastavljamo s književnim susretima na kojima ćemo srednjoškolce i srednjoškolke s prostora Općine Novo Sarajevo ali i sve druge zainteresovane moći upoznati sa stvaralaštvom bh. književnika i književnica, te ih motivisati na čitanje djela koji nisu dio obavezne školske lektire.

Prvi susret najavljujemo za petak, 27. septembra u 18:00 sati kada ćemo razgovarati s književnikom Farukom Šehićem u prostorijama „Dječije kuće“, koja se nalazi u ulici Grbavička bb, pored Parka pionira „Boško Buha“, odnosno riječ je o nekadašnjem Domu pionira „Boško Buha“.
Faruk Šehić jedan je od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca.
Njegova prva djela, knjiga poezije „Hit depo“ i knjiga kratkih priča „Pod pritiskom“ imaju kultni status kod čitalačke publike. S romanom „Knjiga o Uni“ koji je najprije dobio nagradu „Meša Selimović“ a potom i Evropsku književnu nagradu, stekao je međunarodnu reputaciju i upravo je „Knjiga o Uni“ dobila jedanaesti prevod, ovoga puta na rumunski jezik, dok su u pripremi prevodi na perzijski, turski i njemački jezik.

Faruk Šehić nedavno je dobio nagradu XXXI Premio Letterario Camaiore-Francesco Belluomini Premio Internazionale 2019 za knjigu „Ritorno alla natura“. Ova prestižna nagrada ima više kategorija, između ostalog i onu u kojoj se dodjeljuju nagrade za strane pisce čiji su prijevodi objavljeni u Italiji u toj godini. Raniji dobitnici su bili neki od najznačajnijih svjetskih pisaca kao što je nobelovac Seamus Heaney ili pjesnik Jevgenij Jevtušenko.
Knjiga „Ritorno alla natura“ je Šehićev izbor pjesama iz knjiga „Hit depo“ (2003.) i „Transsarajevo“ (2006.) i tri pjesme iz posljednje knjige poezije „Moje rijeke“ (2014.)
Odlične reakcije publike i struke, te kritike u prestižnim medijima prate i nedavni prevod na engleski jezik njegove knjige „Pod pritiskom“ („Under Pressure“).

„Priče sa satnim mehanizmom“ je posljednja knjiga proze koju je Šehić objavio u izdanju hrvatske Frakture i bosanskohercegovačkog Buybooka. U njoj se, nakon pomenutog velikog uspjeha romana „Knjiga o Uni“ vraća formi kratke priče koja u ovom slučaju nosi podnaslov „Predapokaliptični sevdah“ i u kojoj rat nije dominantna tema, više ga pronalazimo u tragovima, odnosno u posljedicama. U knjizi „Priče sa satnim mehanizmom“ osim besprijekornog stila, pronaći ćemo i onu srčanost iz kultne Šehićeve knjige „Pod pritiskom“, ali i mističnost i zavodljivost prisutnu u romanu „Knjiga o Uni“. „Priče sa satnim mehanizmom“ još jedna su potvrda nesvakidašnjeg autorovog umijeća vladanja različitim književnim postupcima.

Faruk Šehić rođen je 1970. godine u Bihaću. Bio je pripadnik Armije BiH kada je i teško ranjen. Njegovo stvaralaštvo nerijetko je inspirisano traumatičnim iskustvom rata, a osim što ga kritika smatra jednim od najdarovitijih pisaca mlađe generacije na području bivše Jugoslavije, s razlogom ga označavaju i kao predvodnika takozvane pregažene generacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »