Predstave Svu moju ljubav i Jedvanosimsoboakalomistobo u Sartr-u

Početak nove sezone na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, započeće igranjem predstave Svu moju ljubav“ Laurenta Mauvigniera, a u režiji Zijaha A. Sokolovića.  Publika će ovu predstavu imati priliku pogledati u subotu 14. Septembra sa početkom u dvadeset sati.

Laurent Mauvignier rođen je u Toursu (Francuska) 1967. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1991. godine.

“Svu moju ljubav je tekst u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauvignier na vrlo zanimljiv način uspjeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić.

Autorski tim, pored reditelja i glumaca čine, dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić.

Već u utorak 17. Septembra u dvadeset sati, svi koji do sada nisu, moći će na sceni SARTR-a pogledati višestruko nagrađivanu predstavu „Jedvanosimsoboakalomistobo“, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, a u režiji Aleša Kurta.

U predstavi igraju: Maja Salkić, Belma Lizde, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anida Isanović. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Reditelj Aleš Kurt o predstavi:

Ojha

Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg.  Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo.  Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na  telefon 033/ 664 070 ili putem Fb stranice Sarajevskog ratnog teatra.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »