Predavanje Sunčane Lakete – 28.05. – Udruženje Crvena

Učionica #19 – Grad i afektivna geopolitika svakodnevnog života sa Sunčanom Laketom održati će se u utorak, 28.05.2019. u prostorijama Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA (Augusta Brauna 14/3) s početkom u 18.00 sati. 

 Posljednjih desetljeća svjedoci smo porasta važnosti grada kao prostora političke borbe, u BiH, ali i drugdje na području postsocijalističkog Balkana. Ovdje, ideologija nacionalizma i ideologija neoliberalnog kapitala djeluju udruženo i proizvode propadajuća urbana područja, opustošenu industriju i široko rasprostranjeni prekaritet, pogotovo među mladima, te političku kulturu polarizacije. Grad, međutim, ne čine samo institucije i fizičke infrastrukture. Grad je aktivan i dinamičan prostor, animiran kroz život koji u njemu pulsira. To je prostor osjećanja, sjećanja, doživljaja i senzibiliteta koji su često ritualizirani i nesvjesni. Grad postoji fizički i psihički istovremeno. Pitanje je onda kakva je uloga tog emocionalnog i intimnog doživljaja u oblikovanju politike svakodnevice. Predavanje spaja saznanja iz feminističke geografije i kritičke psihologije i razmatra pitanja ambijenta, atmosfere i estetskog doživljaja kao prostora političke borbe u gradu. Takođe, razmatra što takva feministička afektivna geografija može reći o moći, geopolitičkom nasilju i nacionalno-kapitalističkom subjektu u BiH. Na primjeru grada Mostara preispituje složenost afektivnih pejzaža svakodnevnog života kao potencijalnih prostora za emancipatornu politiku koja nadilazi pravne i institucionalne okvire “podijeljenog grada”.

Sunčana Laketa je istraživačica u području političke i urbane geografije. Interesiraju je emocije i afekti kao područje (geo)političkog djelovanja, te istražuje afektivne atmosfere gradova u konfliktu. U svom radu razvija metode na presjeku između feminističke geografije i kritičke psihologije. Sunčana je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala geografiju (human geography) na University of Arizona. Posljednjih godina piše na temu podijeljenog obrazovanja i politike svakodnevice mladih u BiH, te afektivne geopolitike u gradu Mostaru. Trenutno radi kao voditeljica istraživačkog projekta Terrorism and the city: affect, space and violence in urban Europe na Université de Neuchâtel u Švicarskoj.

 U narednom periodu u sklopu programa Učionice, CRVENA će ugostiti i Gorana Markovića (17.06.) koji će govoriti o Mogućnostima jačanja radničkog pokreta u BiH te Adisa Merdžanovića (28.06.) s predavanjem Vladati u podijeljenim društvima.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da nas kontaktirate putem Facebook stranica – Crvena Association for Culture and Art i Zajednički Grad / Sindikalizacija, ili na e-mail adresu: info@crvena.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »