Večeras ceremonija dodjele nagrada najboljim evropskim muzejima

Četverodnevna konferencija Evropski muzej godine zatvara se večeras svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ovom prilikom će biti dodijeljene najznačajnije evropske muzejske nagrade za 2019. godinu.

Muzej ratnog djetinjstva je imao ulogu domaćina konferencije te je zajedno sa Evropskim muzejskim forumom radio na organizaciji i realizaciji ovog važnog skupa, čija je ovogodišnja tema “Inovacije u evropskim muzejima”. U protekla tri dana eksperti iz više od 100 evropskih muzeja okupili su se u Sarajevu, te razmijenili iskustva i dobre prakse, ali i diskutovali ulogu muzeja u našim društvima.

Zadnji dan konferencije učesnicima su se obratili Deyan Sudjic, direktor Muzeja dizajna koji je prošlogodišnji dobitnik nagrade Evropski muzej godine, te Sharon Heal, direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije koja je govorila na temu aktivizma u muzejima u vremenu netolerancije.

Izlaganja će biti zaključena sljedećim radionicama: “Kreiranje postavke za participativni model muzeja”, “Muzeji između sjećanja i zaborava: Vrijeme za osporavanu historiju ili Kako krišom možemo uvesti narative žena, Jevreja i domara u muzeje”, “Novi načini pristupanja teškoj prošlosti: Slučaj Muzeja ratnog djetinjstva” koju će voditi Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, te “Kontroverzne teme u muzejima”.

Predstavnicima četrdeset evropskih muzeja koji su nominovani za jednu od pet nagrada u programu Evropski muzej godine u toku dana su podijeljeni certifikati, a nagrade i posebna priznanja će biti uručeni pobjednicima tokom svečane ceremonije. Evropski muzejski forum u programu Evropski muzej godine dodjeljuje dvije glavne nagrade, te nekoliko sporednih nagrada i priznanja.

Jedna od dvije glavne nagrade, Evropski muzej godine, dodjeljuje se onom muzeju koji pokazuje izvrsnost u svim aspektima svog djelovanja, te inovativnost i kreativnost u pristupu. Muzejska nagrada Vijeća Evrope, čiji je prošlogodišnji dobitnik Muzej ratnog djetinjstva, dodjeljuje se muzeju koji, osim vrhunske kvalitete u svim aspektima muzejske djelatnosti, kroz svoj rad posebno ističe dimenziju ljudskih prava i važnost dijaloga. Ostale nagrade su Nagrada Kenneth Hudson, za odvažnost pristupa, Nagrada Silletto, za uključivanje i pomaganje lokalnoj zajednici, Muzejska nagrada Portimao, za srdačnost i pristupačnost, te nekoliko specijalnih priznanja žirija.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »