Poziv na online promociju knjige Djeca haosa. Esej o vremenu mučenika

U petak, 8. maja 2020. godine u 14:00 sati biće upriličena četvrta od ukupno pet online promocija u sklopu Sedmice predstavljanja novih izdanja knjiga objavljenih u okviru edicije Re:politiko čiji je izdavač Mreža za izgradnju mira (u saradnji sa Mirovnom akademijom). Urednica edicije je Nejra Nuna Čengić.

Ovaj značajni izdavački poduhvat finansijski je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uz implementacijsku podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u sklopu BHRI programa.

O tome kako živimo i tumačimo vrijeme društvenih nemira, sveprisutnom nasilju, globalnom osjećaju neizvjesnosti, iščezavanju politike (shvaćene kao ono što je potentno, utopijski projekt), o teškoj „čitljivosti“ i nedostatku volje da se razumije vlastita epoha, društvu spektakla koje dezorganizira naš pogled, te posljedicama ove cjelokupne situacije po mlade ljude pisao je Alain Bertho u knjizi Djeca haosa. Esej o vremenu mučenika koju je s francuskog jezika prevela Almira Drino. Knjiga se može tumačiti kao svojevrsni poziv traženju uzroka radikalizacije unutar vlastitog društva.

Prema riječima autora, ono što ova knjiga nudi je „skromna priča posmatrača koji je više od trideset godina s pažnjom pratio neizvjesnosti i tjeskobe onih koji su nevidljivi u urbanom globaliziranom svijetu. Radi se o strpljivom povezivanju nekoliko dijelova slagalice s uputama koje tu i tamo ostavljaju isti oni koji je žive s najvećim intenzitetom: stanovnici favela u Riju, oni iz predgrađa Dakara, migranti skvoteri u Saint-Denisu, Romi kojima je nametnuto lutanje, srednjoškolci koji spaljuju automobile. Ta djelomična priča već ocrtava obrise jedne globalizacije bez političkog kompasa i jedne zemlje, Francuske, čudno izgubljene u svom vlastitom vremenu. Ona ocrtava i obrise globalne situacije u kojoj su se stekli svi uslovi kako bi pojedinačne potrage za smislom života i svijeta mogle sresti veoma savremenu političku ponudu kakvu danas predstavlja džihad.“

Alan Bertho je antropolog koji predaje na Univerzitetu Pariz 8. Njegovi istraživački interesi posebno se tiču urbanih protesta, aktivizma i socijalnih nemira širom svijeta. Autor je brojnih publikacija kao što su Les enfants du chaos. Essai sur le temps des martyrs (2016), Le temps des émeutes (2009), Nous-autres nous-mêmes, ethnologie politique du présent (2008), L’État de guerre (2003), Banlieue, banlieue, banlieue (1997). Suosnivač je Observatoire international des banlieues et des périphéries /Međunarodnog opservatorija za predgrađa i periferiju.

Pišući recenziju povodom bosanskohercegovačkog prijevoda knjige Djeca haosa. Esej o vremenu mučenika, Dr. Svjetlana Nedimović, istraživačica i aktivistica navodi kako je Berthoov glas – „glas mračne strane“, odnosno onaj glas koji nas upozorava da nismo otključali budućnost.
„Bertho nas stavlja pred ogledalo: okovani smo u sadašnjosti. Budućnost se zatvorila, a time je obesmislila i prošlost. U suštini modernog doba, tumačio je Koselleck, stoji jaz, raskol između ‘prostora iskustva’ i ‘horizonta očekivanja’. Prošlost više ne može da poučava, kaže Koselleck. Ali horizont budućnost je širom otvoren i sadašnjost munjevitom brzinom juri naprijed. Doba koje nam predočava Bertho međutim više nema ni budućnosti ni prošlosti koje bi nas oslobađale tiranije sadašnjosti, tj. prezentizma. Zaglibili smo u sadašnjost koje se čini ustajalom poput bare“, piše Nedimović.

Dr. Damir Arsenijević, profesor angloameričke književnost i kritičke teorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u recenziji prijevoda knjige Alaina Berthoa navodi kako je autorovo pitanje – gdje je nestala radnička klasa – postavljeno u jednom obliku žalovanja „jer je nestankom radničke klase nestao i simbolički kapacitet društvene mobilizacije i artikulacija utopije. Nestanak industrije i porazi radničkih pokreta 70-tih i 80-tih godina 20. vijeka u zemljama zapadne Evrope proizveli su prekarne radnike i mjere štednje. Kod nas su radničku klasu etno-kapitalisti zakopali u masovne grobnice, zatvorili u koncentracione logore i odveli u rovove, da bi lakše pokrali društvenu svojinu“, napominje Arsenijević.

Pored Svjetlane Nedimović i Damira Arsenijevića, na online promociji knjige Djeca haosa. Esej o vremenu mučenika Alaina Berthoa govoriće i Prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka i profesor na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Više informacija o ediciji Re:politiko možete pronaći na Facebook stranici:
https://www.facebook.com/Literatura-o-populizmu-etno-nacionalnoj-i-religijskoj-radikalizaciji-100273694910691/?modal=admin_todo_tour

Svi koji žele prisustvovati online promociji za pristupne podatke mogu se obratiti na mail: nejranuna.cengic@mreza-mira.net

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »