Odluka žirija i zatvaranje 6. Festivala dječije umjetnosti online

Ovogodišnji šesti po redu Festival dječije umjetnosti usljed vanrednih okolnosti organiziran je online u punom kapacitetu sa programima iz četiri grane umjetnosti (književnost, muzika, slikarstvo i teatar) kao i prethodnih godina na internacionalnom nivou.

Organizirano je više od dvije stotine programa, od pozorišnih predstava, do književnih, likovnih i edukativnih radonica, performansa i igrokaza,  izložbi, takmičenja u pop-rok vokalu, pisanju priča i prikazivanju različitih dječijih talenata koji su svoje kreacije snimili i poslali na Direkciju Festivala.

Festival je održan na tri platforme Festivala: you tube kanalu, FB stranici i www.fedu.ba.

Književne nagrade za afirmirane književnike i djecu koja kreću tim putem,  već su dodijeljene.

Planeta Bajki otišla je u ruke književnici  Đurđici Stuhlreiter za bajku “Lucijina svjetiiljčica”,  dok je nagrada “Aida” za najbolje spisateljsko pero” pripala Leili Russell, učenici iz Mostara za bajku “Vituljak”.

S nama su i  ovoga puta bili IMTM, BKC, KSC Kakanj, Udruženja Sahan, Mozgaonica, Teta Pričalica, Discover Me Academy, KŠC Sarajevo, Henna Šejla Art, Suzana Đikić i Jasminka Proho koja je tumačila price na znakovni jezik,, Suzana Dedić i Udruženje “Djetlić”, Jagoda Iličić, Alma Medić, Slavica Lončarić, Mirsad Bećirbašić, Lidija Pavlović-Grgić, muzička radionica “Note”, škola slikanja Mirze Ibrahimpašića, hor “Horoljupci” iz Bugojna, i mnogi drugi a posebno učenici osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji sun am poslali svoje radove i pokazali izuzetnu kreativnost.

– Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste, istakao je direktor Festivala Fahrudin Kučuk dodajući da svi mi zajedno kreiramo bolji svijet i nudimo nadu u život bez maski.

Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti.

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je sedam umjetničkih ostvarenja iz Sarajeva, Niša, Zagreba, Čakovca i Osijeka, koji su nam ustupili snimke svojih predstava bez naknade, na čemu im se najtoplije zahvaljujemo u ime sve djece koja su pogledala ove uzbudljive i visoko kvalitetne kreacije.

Žiri u  sastavu glumac Aldin Tucić, vokalna solististica Negra Čičić i selektorica Indira Kučuk-Sorguč, odlučili su da:

Nagrada za:

  • Najbolji tekst ili adaptaciju ide za TANJU NOVAK – Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Hrvatska, predstava „VUKA SE NE BOJIM JA“
  • Najbolju scenografiju i vizualan dojam ide za LEA VUKELIĆA – Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Hrvatska, predstava „KAO VODA“
  • Najbolji kostim bit će dodijeljena Amni Kunovac-Zekić – Pozorište mladih Sarajevo, BiH, predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“
  • Najbolju režiju pripada Mariju Kovaču iz Gradskog kazališta Dubrava, Hrvatska, za predstavu „20000 milja pod morem“
  • Najbolji glumac je IVAN POKUPIĆ za ulogu Borka u predstavi „BOTANIČARI“ Teatra to go iz Osijeka
  • Najbolja glumica je KRISTINA FANČOVIĆ, za više uloga u predstavi „Lav koji nije znao pisati“ Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Hrvatska
  • Najjači aplauz – Nagrada publike pripala je Kazališnoj družini Pinklec Čakovac za predstavu „VUKA SE NE BOJIM JA“
  • Grand prix PLANETA TEATAR pripala je Pozorištu lutaka NIŠ, Srbija, za sjajnu inscenaciju – lutkarsku predstavu „SNEŽNA KRALJICA“

Ovoga puta podrška od dosadašnjih pokrovitelja iz reda svih nivoa vlasti je izostala, dijelom i zbog ovih vanrednih okolnosti koje su paralizirale većinu institucija. Nas nisu paralizirale niti osujetile u namjeri da djeci koja će sutra graditi bolje društvo na postulatima kulture, odgoja, obrazovanja, znanja i empatije, pokažemo put i damo oruđe kako bi spremniji došli do njega.

  1. FEDU nastavlja svoje aktivnosti tokom cijele godine kada ćemo kroz publicističku aktivnost i pozorišnu i izložbenu aktivnost nastaviti sa promoviranjem rezultata, kreacija i djela nastalih na ovom jedinstvenom internacionalnom festivalu dječije umjetnosti.

Vidimo se, pod najboljim okolnostima,  na slijedećem 7. Festivalu  dječije umjetnosti u Sarajevu koji će se održati od 03. do 07. maja 2021. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »