Otvorenje izložbe Polet žena u Historijskom muzeju BiH

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena pozivaju na izložbu

 POLET ŽENA

ANTIFAŠISTIČKI FRONT ŽENA iz fundusa Historijskog muzeja BiH i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA

13.12.2019 u 19h
Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Prije 77 godina, 06. decembra 1942. godine na 1. Zemaljskoj konferenciji u Bosanskom Petrovcu, osnovan je Antifašistički front žena Jugoslavije (AFŽ). Sve do 1953. godine, kada je organizacija ugašena, AFŽ je igrao važnu društveno-političku ulogu, a i danas se često predstavlja kao najsvjetlija epizoda ženske emancipacije na ovim prostorima.

U okrilju Crvene već skoro deceniju traje istraživačko-dokumentaristički i umjetnički program “Šta je nama naša borba dala?“. Projekat je započeo u Historijskom Muzeju BiH. Od tada je, iz različitih izvora i uz svestranu podršku brojnih pojedinaca i institucija (Arhiva Bosne i Hercegovine, Historijskog Arhiva Sarajeva, Arhiva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, Muzeja AVNOJ-a u Jajcu itd.), prikupljena i digitalizirana obimna građa povezana sa djelovanjem i razvojem organizacije. Istovremeno smo iz feminističke, historijske, kritičke i umjetničke perspektive poduzeli multidisciplinarno ispitivanje građe, proizvevši usput zbornik radova, niz izložbi i umjetničkih radova, te veliku digitalnu arhivu koja je dostupna na Internetu kao Online Arhiv antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije (www.afzarhiv.org).

Izložba “Polet žena” je potraga za ženskim naslijeđem koje nije za sebe našlo odgovarajuće mjesto ni u javnom sjećanju niti u nekom muzeju, potraga koja obuhvata arhivsko-konzervatorske i kustoske intervencije čiji rezultati će biti predstavljeni po prvi put, na jednom mjestu i u formi stalne postavke. Potraga je uključivala sate, dane i mjesece rada u teškim uslovima i veliki napor male grupe ljudi, ponajviše žena. Time je ovaj poduhvat postao i svojevrsni simobolički povratak predanom zajedničkom, „afežeovskom“ radu kakav je karakterizirao epohu koju ova izložba oživljava.

Postavka se sastoji od brojnih artefakta iz fundusa Muzeja, arhivskih dokumenata, fotografija, knjiga, periodike, postera i trodimenzionalnih objekata i tako objedinjuje sve njegove kolekcije. Uz originalni materijal prikazane su i intervencije iz budućnosti, gdje se kroz popularnu meme stranicu “Sve su to vještice” prikazuje ne tako ružičasta svakodnevnica AFŽ-a puna kontradikcija koje su stajale na putu stvarnog društveno-političkog oslobođenja žena u Jugoslaviji.

Istraživanje arhive AFŽ-a i koncept izložbe: Andreja Dugandžić
Dizajn izložbe: Lala Raščić

Izložbu priređuje Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena u okviru projekta The Living Museum. Partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona. Realizaciju izložbe podržao je i Mediteranski ženski fond (MedWF).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »