Otvorenje izložbe “4 UNSEEN”, autora Semira Avdića

Otvorenje izložbe “4 UNSEEN”, autora Semira Avdića desiće se u utorak, 28.07.2020. u 19:00h u Historijskom muzeju BiH.

“4 UNSEEN

Umjetnost je oduvijek omogućavala stvaraocima da se izdignu iz trenutnog konteksta stvarnosti u kojem kreiraju, oblikuju i afirmišu svoju umjetnost. 4 Unseen je priča o stvaraocu koji svojim djelovanjem pokušava da približi svjetove ruske avangarde i bosanskohercegovačkih stećaka, svjetove nadrealizma centralne Azije i evropskog zapada na način gdje ih spaja u fuziju stilova i različitih analognih tehnika.
Na taj način 4 Unseen se konačno “viđaju” i susreću, stapaju se u blizak susret svjetova koji se mire, upoznaju zaljubljuju i stvaraju konačnu sliku svijeta čiji je cilj suživot. Ideja suživota se provlači kroz estetiku suprematizma, analognih kolaža i ostalih materijala
pogodnih za reciklažu i oživljavanje u okvirima umjetničke postavke.
Konceptualni uvid estetika se nadograđuje kroz autorsku interpretaciju ovih umjetničkih pravaca sa početka 20.-og stoljeća i transponuje u omage autorima kao što su Salvador Dali, Kazimir Malevič i Sergej Paradžanov čiji su radovi svojom refleksijom aktivno uticali na autorov rad i nastali su kao rezultat divljenja ovih starih majstora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »