Otvaranje izložbe “Hommage: Anto Kajinić”

Izložba posvećena nedavno preminulom akademskom slikaru i profesoru Anti Kajiniću.

“Umjetnička galerije Bosne i Hercegovine je u relativno kratkom roku ostala bez tri draga prijatelja, a likovna scena bez tri velikana. Napustili su nas Jagoda Buić i Franjo Likar, a sada je nenadano, prerano, otišao i Anto Kajinić.
Dragi prijatelj, saradnik, čovjek koji je obilježio likovnu scenu Bosne i Hercegovine. Slikar rijetko modernog senzibiliteta, likovni aktivista, pokretač i dugogodišnji dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom brijegu, osnivač časopisa Akademija i likovni teoretičar, vrstan likovni pedagog.
Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, bio osnivač i aktivni član likovne grupe KAMMEN, voditelj postdiplomskog studija Ars sacra na Akademiji u Širokom brijegu, vodio koloniju PULS…
Pravio je mostove među umjetnicima, Akademijama, prijateljima…
Ostaće u lijepom sjećanju svima nama koji smo imali privilegiju poznavati ga i prijateljevati s njim.” Strajo Krsmanović, direktor UGBiH

Anto Kajinić (Modriča, Bosna i Hercegovina, 1953 – Zagreb, Hrvatska, 2023) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977, Odsjek za slikarstvo. Član je slikarske grupe KAMMEN. Jedan je od osnivača i voditelja vajarske kolonije u Zenici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 1995. Osnovao je umjetničku galeriju HKD Napredak u Sarajevu 1995. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu bio je zaposlen od 1996. godine, zvanje redovnog profesora stekao je 2009. Dužnost prodekana preuzeo je 1998, a od 2007. do 2011. obnašao je dužnost dekana na istoj Akademiji. Od 2005. godine predavao je na Sveučilištu u Dubrovniku. 

Izložba je realizovana u saradnji s HKD Napredak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »