Osobe sa invaliditetom preko “Greensa” uključene u organsku poljoprivrednu proizvodnju

Društveni biznis Greens d.o.o. je krenuo sa radom 2018. godine, nakon što je ProReha – Centar za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom dvije godine uspješno provodio projekat uključivanja osoba sa invaliditetom u procese rada u poljoprivredi. Svoje proizvode su predstavili i na Sarajevo Holiday Marketu. 

 „Sve je dobilo biznis formu kada smo svoju ideju predstavili kroz Mozaikov inkubator. Bili smo odlučni osigurati zapošljavanje i angažman osoba sa invaliditetom u proces poljoprivredne proizvodnje. Našli smo svoj fokus u uzgoju mikropovrća i začinskog bolja, koje se uglavnom koristi za salate i kao dodatak jelima“, govori nam Aldin Drnda, asistent na razvoju projekta kompanije Greens.

 Sa Zlatanom Horom, jednim od zaposlenika Greensa, smo razgovarali o samoj proizvodnji. On je jedan od korisnika programa podrąke organizacije „Sumero“. Osobe sa invaliditetom sada imaju priliku za zapošljavanje, samostalni život i podršku u osposboljavanju za učešće na tržištu rada.

 „Deset ljudi je uključeno u aktivnosti Greens, dvoje zaposleno. Pomaľem novim korisnicima, obučavam ih. Radim uglavnom na sađenju i odrľavanju začinskog bilja. Imamo i oko 20 različitih sorti Chili paprika, to kupujete kao viąegodiąnju biljku, koja se obnavlja svake godine i daje plodove“, govori nam Zlatan.

 

Alen Spahić također radi na plasteničkoj proizvodnji te odrľava staklenik u toku zime. „Imamo plastenik od 150 kvadrata, staklenik od 25 kvadrata. Naučio sam posao kroz rad, zahvaljujući posvećenosti uposlenika Prorehe i Greensa. Cijeli sistem se temelji na međusobnoj podršci“, dodaje Alen.

 U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom „Greens“ nastoji zagovarati i pokretanje konkretnih koraka na uvođenju novih sorti sjemena mikropovrća, kako bi se olakšao njihov uvoz, o čemu su pokrenuli i razgovore sa Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja. Pojedine prepreke u procesu nisu spriječile „Greens“ da izađe na tržište, te danas svoje proizvode prodaju i u velikim trgovačkim centrima.

 “Cilj nam je da integrišemo osobe s invaliditetom na otvoreno tržište rada, edukujemo kupce o značaju zdrave ishrane, te tržištu ponudimo kvalitetan i zdrav proizvod. Danas naše proizvode možete pronaći u tržnom centru Mercator, te sarađujemo sa vrhunskim ugostitetljima i kuharima. Prepoznaćete naše proizvode po brendu Greens, malim bijelim saksijama i privlačnim izdancima raznih vrsta začinskoga bilja i mikropovrća. Zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II projekta bili smo i na Sarajevo Holiday Marketu, a uvijek nas možete kontaktirati i putem društvenih mreľa“, zaključio je Drnda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »