Osmomartovski marš

Fondacija CURE organizuje aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresovanim pojedinkama/pojedincima, predstavnicima/ama organizacija i formalnih/neformalnih grupa,te sa članovima/cama Ženske mreže BiH.
Početak marša planiran je u nedjelju, 08.03.2020. godine u 13:00 ispred Parlamentarne skupštine BiH i kretat će se rutom kroz ulicu Maršala Tita do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva – Parkuša, gdje će se u 13:30 izvesti performans „Nasilnik na tvom putu!“
Mirnim maršom želimo skrenuti pažnju na probleme sa kojima se suočavaju žene u BiH i svijetu, te dati važnost obilježavanja Međunarodnog dana žena. O historijatu osmog marta i međunarodnoj borbi i zalaganju žena za pravo glasa, jednake plate, jednake uslove rada, pravo na abortus, skraćenje radnog vremena i ekonomsku sigurnost, ali i bolji kvalitet života se ili premalo zna ili namjerno zaboravlja.
Nakon aktivističke šetnje u Parkuši će se performans “Un violador en tu camino” (“Nasilnik na tvom putu”) u organizaciji studentica Centra za interdisciplinarne studije (ERMA) i Fondacije CURE.
Performansu će se pridružiti i drugi/e zagovornici/ce ženskih prava koji/e žele da svojim prisustvom skrenu pažnju na nasilje i probleme sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.
Performans je nastao u Čileu od strane feminističkog kolektiva #lastesis pod nazivom “Un violador en tu camino” (“Nasilnik na tvom putu”), 25. novembra (Međunarodni dan u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama). Performans je izveden i na mnogim svjetski trgovima počevši od Santijaga do Osla, Mapuča teritorije do Bejruta, Londona, Pariza postavši globalna, transfeminisfička himna koja osuđuje svaki vid nasilja i silovanja (uključujući državu, sudove i medije).
Želimo da svojim prisustvom skrenemo pažnju na nasilje i probleme sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini, a također želimo iskazati našu podršku i solidarnost sa ženama iz drugih dijelova svijeta koje su se suprostavile patrijarhalnom nasilju od strane njihove vlade i neoliberalnog sistema. Svjesne smo da se silovanje previše često koristi kao oružje u ratovima, ili kao instrument za represiju i ušutkavanje onih koji se protive postojećem poretku. Žene zaslužuju da žive ispunjene i zdrave živote, slobodne od bilo kojih oblika nasilja nad našim tijelima.
Osmomartovski marš je dio aktivnosti Sedmice Izgradnje mira i ženske solidarnosti od 02.03. – 09.03.2020. koju organizuje Mreža za izgradnju mira u saradnji sa Ženskom mrežom BiH, Inicijativom „Građanke za ustavne promjene“ i Agencijom za ravnopravnost spolova BiH ključnom porukom “Niti jedna žena nevidljiva”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »