Poziv na radionicu “Girls in ICT” – CPCD i Microsoft

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa zadovoljstvom Vas poziva na Radionicu „Girls in ICT“ („Djevojčice u IKT-u“), u organizaciji CPCD-a, s partnerima Microsoft BiH, Logosoft d.o.o., eduIT, AppImpactom, te Trećom gimnazijom u Sarajevu.

Radionica će se održati u ponedjeljak, 9. marta 2020. godine, sa početkom u 10:00 sati, u Trećoj gimnaziji (Vilsonovo šetalište 16) u Sarajevu.

Medijima će se ispred CPCD-a obratiti direktorica Aida Daguda, te ispred Microsofta – Country Representative BiH Mirad Maglić, Senior Partner Development Manager Microsofta Centralne i Istočne Evrope Lejla Hadžiabdić, Area Solution Manager u Microsoftu Anela Husković, Microsoft Innovative Educator Expert Adin Begić, kao i CEO App Impacta Admir Tuzović, koji će na radionici nastupiti kao edukator.

Cilj radionice „Girls in ICT“ jeste potaknuti djevojčice koje pokazuju talenat i zainteresiranost za IT struku da biraju karijere u tom sektoru, te razbijanje stereotipa o djevojkama i ženama u nauci.

Na radionici će sudjelovati djevojčice uzrasta od 13 do 16 godina, odnosno učenice sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola, te prvog i drugog razreda srednjih škola s područja Kantona Sarajevo i Sarajevsko-romanijske regije.

Radionica interaktivnog karaktera obuhvatit će teme iz polja informacionih tehnologija i kompjuterskih nauka, kao što su  Microsoft Azure Artificial Intelligence, HTML, CSS, JavaScript u sklopu Microsoftovog Visual Studio Codea, te programiranje sa MicroBitovima.

Bitno je napomenuti da će, osim praktičnog rada u pomenutim granama IT-ja, učenice imati priliku družiti se sa i čuti govore žena porijeklom iz BiH koje su ostvarile značajne karijere u IT sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »