Odmori u BiH – Međugorje, Ljubuški, Grude, Široki Brijeg

Sa namjerom da se što bolje prezentira ponuda turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini, inicijativa „Odmori u BiH“, uz podršku Evropske unije u BiH, organizirala je putovanje za grupu bh. medija u zapadnu Hercegovinu – u Međugorje, Ljubuški, Grude i Široki Brijeg.

Prvo odredište bilo je Međugorje, mjesto između dvije gore, dva brda – Križevca i Brda Ukazanja (Podbrda). Do ove godine Međugorje je godišnje posjećivalo više od milion turista. Većina ih je dolazila zbog fenomena Gospina ukazanja, oni drugi iz znatiželje. Ljubazni vodič kroz Međugorje, Miljenko – Miki Musa kaže da je svima zajedničko jedno – dolaze u potrazi za duhovnim mirom koje pruža ovo mjesto.

U blizini Međugorja nalazi se Etno selo Herceg, izgrađeno po uzoru na tradicionalna hercegovačka sela od kamena. Nudi smještaj, restoran sa ukusnom hranom, sale za konferencije i vjenčanja, amfiteatar, prodavnice autohtonih proizvoda, muzej sa postavkom predmeta koji su se u Hercegovini tradicionalno koristili u svakodnevnom životu… Tu su i kenjci, vinograd i mali maslinik, jezerca, rječice i slapovi – prava Hercegovina u malom.

Na putu do Ljubuškog novinarska ekspedicija osjetila je i ljepotu mirisa Hercegovine. Na plantažama firme Roing, najvećim te vrste u našoj zemlji, uzgaja se aromatično i ljekovito bilje od autentičnih sorti, kao što su smilje, ružmarin, lavanda, kadulja… od kojih se dobijaju eterična ulja, koja se najviše koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Slijedila je posjeta najvećem masliniku u BiH, koji se prostire na oko 40 hektara površine. Uz impresivan zasad maslina, u vlasništvu obitelji Mikulić je i savremena uljara, a njihova maslinova ulja su za svoju kvalitetu osvojila brojna priznanja. Berba maslina kreće polovinom oktobra, pa je upravo ovo idealno vrijeme za aktivan odmor u maslinicima u Hercegovini.

U ambijentu prekrasnog parka prirode Koćuša, kojeg krasi jedan od najljepših vodopada u ovom dijelu naše zemlje, predstavnike medija dočekao je Vedran Markotić, vršitelj dužnost gradonačelnika Ljubuškog. Donedavno je bio angažovan na mjestu direktora JP Parkovi Ljubuški i jedan je od najzaslužnijih za razvoj turističkih potencijala Ljubuškog.

Među adutima turističke ponude Ljubuškog je i odlični hotel Bigeste, koji se nalazi u centru grada. Svojim gostima nudi 28 soba i apartmana, salu za vjenčanja i konferencijski prostor za oko 500 gostiju, dva restorana, gradsku kafanu sa prekrasnom terasom… Hotelom rukovodi Stjepan Primorac, veteran turizma u BiH i predsjednik Turističkog klastera Hercegovina, koji je dao veliki doprinos u pozicioniranju ovog dijela Hercegovine na turističku mapu svijeta.

Boravak u Hercegovini ne bi bio potpun bez užitka u tradicionalnim hercegovačkim vinskim sortama – blatini i žilavki, pa je prvi dan putovanja zaključen posjetom impresivnim Podrumima Andrija, jednoj od najvećih vinarija u BiH, koja svoje proizvode distribuira u većinu evropskih zemalja, ali i Sjedinjene Američke Države i Kinu.

Drugi dan obilaska zapadne Hercegovine započeo je posjetom spektakularnom vodopadu Kravica, gdje posjetitelje iz čitavog svijeta fascinira prizor kristalno čiste vode koja pada niz stijenje prekriveno mahovinom. Istinska je to oaza u hercegovačkom kamenu, mjesto odmora za oči i dušu.

U franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu kod Ljubuškog djeluje najstariji muzej u BiH. Muzej Humac osnovan je još 1884. godine, a u njemu su izloženi arheološki predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine. Najpoznatiji eksponat je čuvena Humačka ploča, za koju se smatra da je nastala između 10. i 12. vijeka i najstariji je pisani trag na jeziku naroda ovih prostora.

Putovanje je nastavljeno prema Općini Grude, koja je sredinom ove godine, potpomognuta sredstvima iz fondova prekogranične saradnje Evropske unije, dobila novu, prvorazrednu atrakciju – Avanturistički park Peć Mlini. U Parku se uređenim šetnicama i obnovljenim mostovima može šetati sve do izvora Tihaljine, rijeke sa devet imena, od koje je najpoznatije – Trebižat. Iznad vrela Tihaljine je Ravlića pećina, koja je, također, uređena i osvijetljena i u kojoj je postavljeno sportsko penjalište. Duž Cvitanjskih stina izgrađena je Via Ferrata dugačka 300 metara, a najveća atrakcija Parka je zipline sa dvije sajle, čija je ukupna dužina jedan kilometar.

Naredno odredište medijskog putovanja bio je Široki Brijeg, gdje je organizirana posjeta franjevačkom samostanu, koji je centar duhovnog i kulturnog života tog kraja i čija galerija skrbi za zavidnu kolekciju umjetničkih djela. U prekrasnom restoranu Vrelo Borak, na izvorištu rijeke Lištice pokraj Širokog Brijega novinari su se susreli sa Ivanom Juriljem, direktorom ureda za Evropske integracije Zapadnohercegovačkog kantona / županije. On je predstavnike medija upoznao sa realiziranim i projektima koji su u toku. Posebno je istakao „Cycling Rural“, na kojem se uz podršku Evropske unije trenutno radi, a koji će rezultirati uspostavom nekoliko zanimljivih biciklističkih ruta kroz zapadnu Hercegovinu.

Nakon ove kratke turneje po zapadnoj Hercegovini utisak je kako ovaj kraj obiluje brojnim prirodnim bogatstvima, kulturom, historijom i duhovnošću, da svojim posjetiteljima nudi fantastičnu enološku i gastronomsku ponudu, da su tamošnji ljudi odlični domaćini… Hercegovina je, zaista, mjesto gdje čovjek može zadovoljiti sva svoja čula i čiju ponudu vrijedi istražiti.

Inicijativa „Odmori u BiH“ pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Evropske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »