Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će direktno ugroziti snabdijevanje Novog Grada vodom

Pozdravljamo inicijativu ekoloških udruženja koja danas u Sarajevu organizuju protestno okupljanje protiv odlaganja nuklearnog otpada na granici Evropske unije s BiH, ali im se nećemo pridružiti zato što bi, osim vlasti BiH i Republike Hrvatske, adresa protesta morala biti i Delegacija Evropske unije u našoj zemlji.

Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će direktno ugroziti snabdijevanje Novog Grada vodom, nije samo pitanje odnosa Hrvatske i BiH već odnosa Evropske unije prema našoj zemlji. Propisi zaštite okoliša i vitalnih prirodnih resursa u EU vrlo su jasni i striktni, ali to očigledno ne važi za zemlje na periferiji Unije, prema kojim se ona sve više odnosi kao kolonijalna sila. Nakon Strategije za Zapadni Balkan u kojoj okoliš jedva da se spominje, takav kolonijalni odnos ponavlja se i na primjeru odlaganja nuklearnog otpada, protivno Konvenciji o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu, a koje je i EU potpisnica, kao i Slovenija, Hrvatska i BiH. Ovim se dodatno otežava i ugrožava život ljudi u krajevima već uveliko opustošenim politikom odvlačenja mladih i stručnih kadrova koju provode neke članice EU, dok sama Hrvatska svjesno štetnom uticaju izlaže svoja područja naseljena stanovništvom iz manjinskog naroda.

Podsjećamo na brzinu i intenzitet reagovanja Evropske unije na izgradnju Bloka 7 TE u Tuzli, pod izlikom zabrinutosti za okoliš. Budući da je takva reakcija izostala u slučaju TE Stanari, za koju je kapital stigao iz same Unije, kao i u ovom slučaju nuklearnog otpada, može se zaključiti da je EU zabrinuta samo za svoj uticaj na Balkanu, koji očigledno smatra isključivo svojom kolonijalnom teritorijom.

Eko akcija

Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »