Bio-dizajn na Maya festu

Planirano je da tokom drugog izdanja MAYA festa organizujemo panel u okviru kojeg će se razgovarati na temu ekologije, problem plastičnih kesa, biodizajnu i njegovoj upotrebi u svakodnevnom životu, te alternativnih rješenja kako riješiti zagađivanje plastikom i drugim štetnim materijalima. Time želimo poručiti da je MAYA fest događaj kojem je iznimno stalo do tema koje su krucijalne za opstanak naše planete, te da ćemo u budućnosti u okviru našeg festivala razvijati platformu za nove poglede na ekologiju i ptražiti otencijalna rješenja problema zagađivanja naše prirodne sredine.

Ranije, proteklog mjeseca, dizajnerica Maje Halilović, koja će biti jedna od učesnica na panelu, je u Asocijaciji arhitekata u BiH održala predavanje sa naslovom “Dizajn + Biologija + Tehnologija = Future”. Radi se o predavanju koje je problematiziralo dvogodišnje istraživanje ove dizajnerice u polju biodizajna i iznalaženja mogućnosti kako da se u okvirima prirodnih materijala nađu zamjene za plastiku i druge štetne nerazgradive materijale. Istraživanje je usmjereno na eksperimente sa kambuča gljivom, od koje se dobija prirodni material koji bi mogao zamijeniti plastične vrećice.

Iako projektovanje uz pomoć biologije nije ništa novo i postoji otkako postoji sam čovjek, biodizajn je nova grana dizajna. Zašto je biodizajn danas jedna od najvažnijih novih grana dizajna? Prije svega jer može pružiti rješenje za globalne ekološke izazove. Biotehnologija je jedinstvena jer koristi život, prirodu i njene procese za rješenje problema. Biotehnologija je donijela nove lijekove i zelenije načine proizvodnje. Biodizajn se, kako se dalje navodi, može se iskoristiti u području umjetnosti, komunikacije, energije, ishrane, farmacije, prijevoza, vode, arhitekture i materijala. Uzgoj građevinskih materijala, ili čak cijelih struktura, samo je jedan od načina na koji biotehnologija mijenja arhitekturu i urbani dizajn.

U okviru MAYA festa ćemo također organizovati radionice za djecu sa temom bio-dizajna i ekologije, o čemu ćemo vas izvijestiti u narednom period.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »