#Novinarke – Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost

Koliko puta ste čuli, vidjeli i pročitali o napadima na novinarke? Više od polovine verbalnih, fizičkih I sudskih tužbi se odnosi na novinarke i žene u novinarstvu.Postoji li neki vid zaštite novinarki i kako u praksi izgleda ta zaštita? Da li izostaje podrška kolega i kako funkcioniše novinarska solidarnost kada su napadi na žene u novinarstvu u pitanju?

Na sva ova pitanja, ali i mnoga druga vezana za temu položaja žena u novinarstvu, pokušat će se doći do odgovora i rješenja na konferenciji koja će, pod pokroviteljstvom CPCD-a i USAID-a, biti održana 12. marta 2019. godine u Gazi-Husrev begovoj biblioteci sa početkom u 10:00 sati.

Konferencija će biti održana u okviru projekta „Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost“, koji je osmislila projekt menadžerica Ornela Čolić,a cilj projekta je skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima.

Učesnice konferencije biće: Vildana Džekman, pravnica i aktivistica, Arijana Saračević Helać, dugogodišnja novinarka i reporterka, te doc.dr. Zlatiborka Popov Momčilović, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i autorica istraživanja ‘Napadi na novinarke u BiH u kontekstu ugrožavanja medijskih sloboda’, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica i direktorica Oslobođenja, te Lamija Silajdžić, asistentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

„Žene u novinarstvu često su izložene verbalnim napadima gdje ih se često vrijeđa i ponižava, te se smatra da nisu dorasle poslu u javnom diskursu. U komentarima na različitim portalima često sam nailazila na pogrdne nazive za žene novinarke, često se ističe kako je njihovo mjesto u kući, a ne u javnom prostoru i na taj način se omalovažava njihov rad. Potrebno je ponuditi neku vrstu rješenja u vidu ‘Mreže novinara’ koja bi poslužila kao platforma za podršku od strane kolega iz ove branše“, istakla je Vildana Džekman.

Konferencija će biti podijeljena na dva dijela, gdje će se u prvom dijelu ispitati konkretni slučajevi novinarki koje su pretrpjele bilo koji oblik napada ili prijetnji s ciljem aktualizacije problema žena u novinarstvu, te će se javnost podsjetiti na težinu zadatka koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uslovima, pritiscima i prijetnjama to one rade.

U drugom dijelu će biti predstavljen pravni aspekt u okviru kojeg će se pažnja posvetiti pitanjima emotivnih, verbalnih, fizičkih prijetnji i napada do sudskih tužbi za klevetu, te prijetnji kao i autocenzure od strane kolega i nadređenih. Biće ponuđeni konkretni postupci i rješenja za zaštitu novinarki i njihovu zaštitu putem zakona, kodeksa i etike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »