Zaustaviti planove za odlaganje radioaktivnog otpada!

Apelujemo na vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine da za problem radioaktivnog otpada što hitnije nađu rješenje koje neće ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu, poručuju iz Eko-BiH mreže koju čini 26 udruženja, čiji su se predstavnici okupili juče u Sarajevu. Ističu da zagađenje i opasnost koja prijeti zbog planova za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Novog Grada i granice sa BiH, nije problem samo ove opštine i regije, već je mnogo širih razmjera.

Ulaz u kompleks kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja je planirana lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, nalazi se samo 800 metara od rijeke Une, a 1 000 metara od vodozahvata za Novi Grad. Iz ovog vodozahvata vodu pije preko 15 000 građana, a u dolini Une živi oko 230 000 stanovnika. Svi oni bi bili direktno ugoženi.

“Kulminacija ovog problema je vidljiva iz dokumenata koji su procurili u javnosti, sa tajnog sastanka Ministarstva odbrane i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske gdje je mimo svih procedura dogovarana primopredaja kasarne. Ukoliko do toga dođe, zagađenje koje nam prijeti će biti daleko veće  nego što možemo da pojmimo. Ono ne poznaje državne i entitetske granice“, poručio je Mario Crnković iz Green Team-a iz Novog Grada.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu ističe da organizacije okupljene u Eko-BiH mrežu u potpunosti podržavaju Green Team te da će im se pridružiti u borbi protiv ovog problema.

„Država Bosna i Hercegovina mora da se zauzme za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika te učini sve da ne dođe do odlaganja opasnog otpada u neposrednoj blizini njenih granica. Ovaj slučaj pomno pratimo i pozdravljamo napore resornog ministarstva da nađe rješenje“, rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Ekološke organizacije Bosne i Hercegovine su se okupile preko vikenda i planirale naredne korake, od kojih je jedan podrška lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bore protiv štetnih aktivnosti, poput ovog primjera.

Ovaj članak izrađen je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost Eko BiH projekta i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »