Nova izložba u Zemaljskom muzeju BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ima zadovoljstvo  pozvati Vas na otvaranje tematske muzejske izložbe: „Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani“, u srijedu, 6. aprila 2016. godine, u 13:00 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH- Odjeljenje za etnologiju. Izložbu će otvoriti gospodin Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH i dr. sci. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH. Sama izložba sadrži 150 predmeta iz perioda Rimskog Carstva, koji su imali medicinsku, farmaceutsku, veterinarsku ili kozmetičku namjenu, a njen autor je dr. sci. Adnan Busuladžić. Organizaciju ove izložbe omogućila je farmaceutska kompanija Roche d.o.o.- Roche Ltd.koja će kroz svoju mini-izložbu fotografija posjetiteljima prikazati osnovne vrijednosti kompanije kroz historiju, od osnivanja do današnjih dana.

Predmeti koji čine izložbu potječu iz šireg vremenskog intervala od 1. do 4. stoljeća. Veći dio izložaka nađen je prilikom arheoloških istraživanja u Bosni i Hercegovini, na lokalitetima Mogorjelo kod Čapljine, Aqua S… kod Ilidže i kod Stoca. Dio predmeta nađen je na prostoru Narone i šireg područja Dalmacije, te Grčke, Albanije i Turske.Tehničku postavku i idejno rješenje potpisuju viši konzervator taksidermista Borivoje Žuža, konzervator taksidermista Feđa Ćehajić i viša konzervatorica mr. sc. Azra Bečević–Šarenkapa.

Među eksponatima su i medicinska dlijeta, pincete, kašičice, kauterizatori, tarionici za spravljanje ljekovitih i kozmetičkih smjesa, i vage za mjerenje sastojaka koji su se stavljali u masti i mehleme.Posebno su atraktivni stakleni predmeti poput balsamarija i bočica, u kojima su se čuvali parfemi, miomirisi i farmaceutski pripravci; uz njih će biti izložene i metalne posudice za pohranu ljekovitih i kozmetickih pripravaka. Među dijelovima ženske lične opreme posjetioci će moći vidjeti ukosnice, češljeve, koštane kutijice za čuvanje pudera i zatvarače ženskih torbica.

Izložba će biti otvorena od 6. aprila do 6. maja 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »