Nova adaptacija predstave ”BOSANSKI LONAC”

U produkciji teatarskih projekata Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo;Teatar komedije “Rajvosa”, sarajevskoj publici predstaviće se sa novom adaptacijom predstave ”BOSANSKI LONAC”, po motivima teksta ”PROGNANICI” Hasana Džafića, istaknutog bosanskohercegovačkog dramaturga, više puta nagrađivanog za komediografska i scenaristička ostvarenja.

               Nekolicina sarajevskih glumaca i glumica, zaljubljenika u komediju, na poziv Bakira Kumrića, okupila se 1997. godine u okrilju tadašnje Javne ustanove Centar za kulturu „Sarajevo“ i odlučila: „Idemo se zajedno zabavljati i smijati sa narodom“! Tako otpoče svoju „plovidbu“ Teatar komedije „Rajvosa“ sa svojom prvom predstavom „Babur Šahova serdžada“. Poslije prve predstave naniza se još osam naslova  komedija koje izvedoše preko 600 puta širom BiH, Švedske, Slovenije, uz oduševljenje i gromoglasne aplauze publike. I evo, poslije male pauze, deseta, jubilarna predstava „BOSANSKI LONAC“. Riječ je o izvrsnoj komediji koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama…

               U predstavi igraju Amina Begović, Bakir Kumrić, Senka Oruč, Mirsad Imamović, Jasminka Božuta Požek, Aldin Tucić i Edin Drljević. Obnovu predstave uradio je Riad Ljutović, adaptaciju teksta Edin Drljević, dok su muzičke numere preuzete od muzičkog sastava Dubioza kolektiv.

                              Komedija ”BOSANSKI LONAC” biće odigrana u petak 30.novembra u velikoj sali Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo-Jelića broj 1., sa početkom u 20 sati.

              U saradnji sa  Austrijskom ambasadom u Sarajevu , Javna ustanova Centar kulture i mladih     Općine Centar Sarajevo organizovaće izložbu fotografija šesnaest autora iz Graca u prostoru Foto galerije Jelićeva. Izložba pod nazivom”Photo Graz”posvećena je ciljano i kontinuirano kako prezentaciji, tako i podržavanju aktuelne fotografske scene u Grazu i u Štajerskoj.

               Graz, drugi po veličini grad u Austriji i glavni grad provincije Štajerska, od tridesetih godina prošlog vijeka – više nego tada Savezni grad Beč – mesto je proizvodnje i posredovanja progresivne fotografije, i sa ovom tradicijom mjesto gajenje  savremene fotografije. Protagonisti ovog vremena značajno su doprinijeli razvoju fotografije i formiranju umetničkih oblika u Austriji, stvarajući važne institucije u cilju razvoja mlađih generacija u slikarskim školama u Gracu.

               Izložba fotografija naglašava izvanrednu raznolikost ove fotografske scene, različite starosne grupe  koje se suočavaju i daju njihove trenutne teme i lični pristup. Slike prikazuju predjele, prirodu i ljude, kao i tragove njihovog postojanja. Oni se bave pričama – istinskim pričama, kao i izmišljenim slikama – i dokumentuju društvo i njegove promjene u svjetlu trenutnih događaja.

               Izložba će biti otvorena 03.12.2018. godine u prostoru Foto galerije Jelićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »