Senzacionalni Mikula i njegovi Nadničari konačno dolaze u Sarajevo

U sklopu turneje “Ako nemaš para onda Sajonara”, na veliko zadovoljstvo domaćina i umjetnika, sarajevskoj publici predstaviti će svoj izuzetan zvuk i djelo jedinstveni Mikula i njegov bend.

Petak, 7. Decembar rezervišite za najbolji dernek u Sarajevu, zakazan na adresi Underground Club-a.

 U muzičkom smislu, Mikulin se rad teško može svrstati u neku žanrovsku ladicu.  Pjesme se protežu od bluesa “9. april blues” , “Solo drinker”  preko reggae zvuka u “Sirova zemlja” i “Zimski reggae” i rokerskih rifova u “Ako boga znate” pa sve do bossa nove i smooth jazza u “Nagrada za svitanje” i  stingovski obojene “Neka bude po tvom”.
Mikulu na nastupima prati četvoročlani bend Nadničari, a on sam pored glavnog vokala u nekim pjesmama svira i gitaru. Mikula šaljivim tekstovima odslikava vrijeme i surovu svakodnevnicu koju živimo. Ti tekstovi publiku nasmijavaju, ali jako često i potaknu na razmišljanje. U izrazu koristi krajiški naglasak, donekle i karikiran, a tako i fraze i izreke koje dolaze iz naroda. Njima se nekad na jednostavan način objasne i najkompleksnije misli, ističe ovaj umjetnik. Iako se radi o krajiškom dijalektu, tekstovi su razumljivi svim slušaocima, kako u Sarajevu tako i u Beogradu, Zagrebu. Izdao je jedan studijski album „Sloboda i druge bajke“ (Power music 2015), dok je drugi u pripremi kao i Live album.

Premijera spota pjesme Emily

Mikula je podijelio i nekoliko riječi o pjesmi Emily koja je prošle sedmice, tačnije 24. novembra imala premijeru spota: „Stiže zima bejbi a mi još drva nismo spremili“, kaže on svojoj dragoj, a ona godišnja doba razlikuje po kolekcijama jesen- zima, proljeće- ljeto. Ko je tu sanjao topli dom, ko je obećavao kule i gradove, gdje je nestala ljubav i da li je ikad i postojala? Kolika je plata? Kolika je rata? Koliko je voda, struja…?“

Iza aranžmana i produkcije stoje Bojan Mikulić i Dinko Kulenović, dok spot potpisuje Herdin Rakanović.

Bojan Mikulić Mikula rođen je u Banja Luci 1973. godine, a odrastao je u selu Nožičko, kod Srpca. Živio je u Minhenu, te studirao na Odsjeku za njemački jezik i književnost u Banja Luci. Danas živi i radi u Beogradu.

Satira je preuzela na sebe ulogu da satare šminku na ofucanom licu gorke gospođe Stvarnosti, kaže Mikula. A o Mikuli su rekli: “Mikula je senzacionalan!” – Robert De Niro
“Nevjerovatan pjevač a i zna raditi keramiku.” – Beyonce
“Divan gospodin i umjetnik čija je poezija vječna.”- Ram Nath Kovind, predsjednik Indije
“Ost'o mi dužan 30 maraka.” – Jašar Ahmedovski

Nakon Sarajeva, već u subotu, 8. decembra, Mikula će se predstaviti i Zenici, na adresi Club-a Zona Zenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »