Njemačka, stižemo!

U prostorijama Goethe-Instituta u Sarajevu 13. i 14. juna održan pripremni seminar za učenike, dobitnike stipendija za omladinske ljetne kurseve u Njemačkoj.

 

Kao i svake godine u junu, Goethe-Institut je organizovao pripremni seminar za učenike koji su dobili stipendije za trosedmične ljetne kurseve u Njemačkoj. Ove godine dodijeljeno je ukupno 14 stipendija za omladinske kurseve. Svakoj od sedam partnerskih škola (PASCH) pripadaju po dvije stipendije, a učenici se biraju na osnovu određenih kriterija. PASCH-škole se nalaze u Bijeljini, Bosanskoj Krupi, Gračanici, Livnu, Nemili, Tuzli i Zenici.
Pripremni seminar održan je u Sarajevu 13. i 14. juna. Budući da se PASCH-škole ne nalaze u Sarajevu, za učenike je organizovan i obilazak Sarajeva uz turističkog vodiča, a nakon toga su upoznati sa  sadržajima koji ih očekuju u Njemačkoj. Tokom ljetnog raspusta učenici putuju u četiri njemačka grada gdje će provesti tri sedmice sa vršnjacima iz cijelog svijeta. Prijepodne pohađaju intenzivni kurs njemačkog, a poslijepodne im se nude različiti projekti, radionice i izleti. Pored mogućnosti da poboljšaju svoje znanje njemačkog jezika i upoznaju neke od njemačkih gradova, učenice i učenici zajedno rastu u velikoj međunarodnoj grupi i uče mnogo toga o drugim zemljama koje su dio PASCH-inicijative.

Chillen2
Na pitanje šta očekuju od boravka u Njemačkoj, izjavili su da žele upoznati nove prijatelje iz čitavog svijeta, upoznati Njemačku, poboljšati svoje znanje njemačkog, dobro se zabaviti i skupiti nova iskustva.  Nadaju se da će i sami biti aktivni i otvoreni za nova poznanstva. Poruka koju su poslali po završetku seminara glasi „Njemačka, stižemo“, što su ovjekovječili na tabli uz potpise svih. Ovo je deveta generacija učenika koji putuju na ljetni kurs u Njemačku.
Završni seminar održat će se početkom oktobra u Sarajevu. Nestrpljivo čekamo da nam ispričaju svoja iskustva i utiske i nadamo se da će im se sva očekivanja ispuniti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »