NOVA IZLOŽBA NA ODJELJENJU ZA ETNOLOGIJU ZEMALJSKOG MUZEJA BiH

U prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine bit će otvorena nova izložba Odjeljenja za etnologiju “Modeli tradicionalnih kuća sa elementima pokućstva” kojom će se posjetiocima prikazati primjeri tradicionalne stambene arhitekture s kraja 19. i iz prve polovine 20. stoljeća. Izložbu će u ponedjeljak, 20. juna 2016. godine u 14 sati otvoriti dr. sci Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH i dr.sci Nirha Efendić, načelnica Odjeljenja za etnologiju. Izložba će biti otvorena do kraja 2016. godine.

Ova izložba omogućit će posjetiocima da se upoznaju sa izgledom  tradicionalnih kuća, pokućstva, upotrebnog tekstila i alata. U četiri cjeline predstavljeni su modeli kuća iz Livanjskog polja, Sarajevskog polja, Posavine, te model hercegovačke kule.  Izloženi modeli kuća  rađeni  su prema autentičnim stambenim zgradama i predstavljaju modele šireg stambenog kompleksa pojedinačnih kuća, tj. glavnu stambenu zgradu, pomoćne stambene objekte, uređenje enterijera stambenog prostora, te modele mobilijara. Dio izložbe čine i originalni predmeti iz zbirke Odjeljenja za etnologiju koji su predstavljali dijelove pokućstva i alata,  kao i fotografije snimljene krajem 19. i tokom prve polovine 20. stoljeća.

Dok izloženi modeli kuća predstavljaju tipove stambene arhitekture seoskog stanovništva, kula predstavlja stambeno-fortifikacijski objekat gdje bi boravili bogati veleposjednici koji su jedan dio godine provodili u gradu, a drugi na selu, nadgledajući svoje zemljišne posjede.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »