Najbolji film 14. Pravo Ljudski Film Festivala je Hronike žive Bena Gueza i Sashe Kulak!

Ceremonijom proglašenja najboljeg filma zatvoren je 14. Pravo Ljudski Film Festival. Žiri u sastavu Greg de Cuir Jr, Andrés Duque, Adrianna Quena, Ivana Kvesić i Jelena Maksimović najboljim u selekciji od šest filmova iz cijeloga svijeta proglasio je Hronike žive (Ben Guez i Sasha Kulak).

– Film koji nas je odveo usred ničega, ili možda na sam kraj svijeta, i pokazao nam, sa mnogo ljubavi, kompleksnost autonomnih života, gdje umjetnost i ljudska osjećanja bujaju i daju nova značenja. Stanovnici ovog mjesta su možda izopćenici i marginalci sa snažnim kritičkim svjetonazorom, ali u isto vrijeme gaje snažnu empatiju za čovječanstvo. Impresionirala nas je fluidnost režije i precizni filmski izraz, uz nijansirane veze među protagonistima. Napušteni rudnici, gradovi duhova, NLO-i – ovo je možda žanrovska filmska vježba, ali je u potpunosti utemeljena u proživljenom iskustvu i intimnim vezama koje spajaju ljude s obje strane kamere. Ovaj film isprepliće okolišno, društveno i mentalno, i zbog tog smo odlučili extra muros nagradu dati filmu Hronike žive, Bena Gueza i Sashe Kulak, stoji u izjavi žirija.

Specijalno priznanje žirija dobio je film Od sutra ću (Ivan Marković i Wu Linfeng).

– Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu koji promišlja važnost prijateljstva i samoće kao humanih ostataka protagonista čije ponašanje kontroliraju korporacije i konzumerističke strategije. Film ima moćan i maštovit vizuelni stil koji transcendira stvarnost i transformira je u univerzalnu priču sa poetskim završetkom, navodi se u izjavi žirija.

Extra muros nagrada 14. izdanja PLJFF je Goruće polje Mile Panić, analogna fotografija u digitalnom printu – rad kojim umjetnica “preispituje vlastitu odgovornost spram naslijeđa i ostavštine u momentu raščinjenosti”. Mila Panić rođena je u Brčkom, živi i radi u Berlinu, a njen rad karakterizira redefiniranje postojećih narativa o dijaspori i medijskoj percepciji tamošnjeg boljeg života.

U toku šest dana Pravo Ljudski Film Festivala prikazano je 40 filmova, od čega 23 u okviru retrospektivnog programa Etika na kraju svijeta: Okolišno, društveno, mentalno, koji je imao za cilj pružiti različite filmske uvide u ekološku krizu, te nadahnuti na promišljanje, diskusiju i akciju. Prikazali smo i dva filma u okviru specijalnog programa posvećenom ženama ispred i iza kamere, te ukupno sedam filmova nastalih u okviru škola dokumentarnog filma Ko je vidio video?! i Border Pass / Granični prelaz, a u gostima su nam bile hrabre žene Kruščice, koje su podijelile svoju inspirativnu priču.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »