Nagrada za kraj: pridružite nam se na zatvaranju 14. Pravo Ljudski Film Festivala!

Nakon pet dana tokom kojih smo promišljali, učili i diskutovali o različitim aspektima ekološke krize s kojom se suočava čovječanstvo, došlo je vrijeme i da proglasimo najbolji film takmičarskog programa extra muros.

Ceremonija zatvaranja festivala i proglašenje najboljeg novog filmskog autora/ice počinje u 19:00 u kinu Meeting Point. U takmičarskoj selekciji 14. izdanja našli su se filmovi iz cijelog svijeta, različitih filmskih jezika i audiovizuelnih pristupa: Pridruživanje (Armand Yervant Tufenkian i Tamer Hassan), Od sutra ću (Ivan Marković i Wu Linfeng), Odiseja (Sabine Groenewegen), Hronike žive (Sasha Kulak i Ben Guez), Priča o mom imenu (Karin Cuyul) i Kuća na drvetu (Minh Quy Truong).

Extra muros nagrada 14. izdanja PLJFF je rad Mile Panić, Goruće polje.

“Fotografija prikazuje namjerni čin spaljivanja polja koje je trebalo biti moje jednog dana, u sklopu porodičnog naslijeđa. Na Balkanu je uobičajeno spaljivanje usjeva i sjena na polju nakon jesenje berbe, što se smatra godišnjim (ilegalnim) procesom čiščenja i pođubrivanja zemlje kojase priprema za sjetvu naredne godine – ili makar mnogi vjeruju u to. Ovim radom preispitujem vlastitu odgovornost spram mog naslijeđa i ostavštine u momentu raščinjenosti. Naš odnos prema zemlji često govori o žudnji prema tlu koje nam je poznato, koje je bilo – ili i dalje jeste – naše, i koje je definiralo naše sopstvo. Sa druge strane, bez obzira što se radi o kontrolisanom dešavanju, serija fotografija podsjeća i na hiljade divljih požara koji haraju zemljom svake godine – brojka koja će eksponencijalno rasti u godinama koje dolaze”, napisala je o radu Panić.

Mila Panić rođena je u Brčkom, a njen rad karakterizira redefiniranje postojećih narativa o dijaspori i medijske percepcije tamošnjeg boljeg života. Nakon diplomskih studija na Akademiji umetnosti u Banjoj Luci, magistrirala je umetnost u javnom prostoru i nove umetničke strategije na Bauhaus Univerzitetu u Weimaru. Njeni radovi su izlagani u Kunsthaus Dresden, Künstlerhaus u Beču, Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, itd. Inicijator je Fully Funded Residencies, online platforme koja omogućava pregled umetničkih rezidencija, fondova mobilnosti i grantova. Trenutno živi i radi u Berlinu.

Poslije dodjele nagrade gledamo film zatvaranja Vitalina Varela (Pedro Costa).

Ispratimo zajedno još jedno izdanje Pravo Ljudski Film Festivala! Ceremonija zatvaranja počinje u 19:00, u kinu Meeting Point. Dobrodošli/e i vidimo se i sljedeće jeseni!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »