Mladi i književnost // Međunarodni festival književnosti

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ koje četiri godine uspješno realizuje Internacionalni festival Bookstan, u budućnosti svoje aktivnosti organizovati tokom cijele godine.

Prva od njih podrazumijeva realizaciju projekta „Mladi i književnost“ uz podršku Općine Novo Sarajevo.

Tim povodom vas pozivamo na press konferenciju na kojoj ćemo predstaviti planirane aktivnosti i koja će se održati u ponedjeljak, 23. septembra u 12:30 sati u prostorijama „Dječije kuće“. Riječ je o sedamnaestom pozajmnom odjeljenju JU „Biblioteka Sarajeva“ i jednom od rijetkih koje je namjenski građeno da bude bibliotečki prostor. „Dječija kuća“ se nalazi u ulici Grbavička bb, pored Parka pionira „Boško Buha“.

Na press konferenciji medijima će se obratiti predstavnici/e Međunarodnog festivala književnosti Kristina Ljevak i Damir Uzunović te Faruk Šehić, jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih književnika.

O projektu:

Svjesni činjenica da mladi danas sve manje čitaju, te da sva istraživanja ukazuju na zabrinjavajuće mnogo sati koje provode pored monitora različitih vrsta, namjera nam je da promovišemo kulturu čitanja i podsjetimo na važnost čitanja kao pozitivne društvene vrijednosti te da unaprijedimo književni i kritički diskurs među mladima.

Uobičajeni književni događaji možda i nisu najatraktivnije koncipirani kako bi bili zanimljivi najmlađoj publici, zato namjeravamo organizovati u okviru projekta „Mladi i književnost“ namjenske promocije za srednjoškolce/ke na kojima će se sresti sa najznačajnijim bh. autorima/cama i imati mogućnost direktne komunikacije s njima, pored upoznavanja s njihovim djelom. Takođe nam je namjera organizovati panel diskusije uz učešće bh. književnika/ca na kojima bi se pored njihovog djela govorilo i o važnosti čitanja, o tome koliko svijet knjige i njegovi junaci ne obogaćuju samo vlastiti vokabular nego doprinose kvalitetnijem i sadržajnijem životu općenito. U konačnici, namjera nam je i promovisati bosanskohercegovačko izdavaštvo te animirati mlade za formiranje književnih klubova unutar njihovih školskih zajednica.

Takođe svjesni da nemamo pravo govoriti o nezainteresovanosti mladih ako im ne ponudimo adekvatan sadržaj, vjerujemo da ćemo tokom programskih aktivnosti neke mlade ljude posvećene književnosti zadržati na tom putu, te svijet književnosti, mimo obavezne školske lektire, otvoriti prema onima koji do sada nisu imali dovoljno interesovanja.

Dodatno nas raduje što su među najuspješnijim bosanskohercegovačkim autorima/cama oni/e mlađe generacije, što će bez sumnje podrazumijevati bolju komunikaciju između srednjoškolaca/ki i književnika/ca a i čije će poetike bolje korespondirati sa interesovanjima mlađe publike.

Ovom putem vas obavještavamo da već danas počinju projektne aktivnosti u okviru „Porodičnog dana“ na Vilsonovom šetalištu u organizaciji Općine Novo Sarajevo gdje će se od 17:00  do 20:00  sati posjetitelji/ce moći upoznati sa predstojećim sadržajima u okviru projekta „Mladi i književnost“ te sa bosanskohercegovačkom izdavačkom produkcijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »