«Ko će biti Evropska prijestonica kulture u 2024. godini?»

Tribina pod nazivom «Ko će biti Evropska prijestonica kulture u 2024. godini?» će se održati u srijedu 25. septembra 2019. godine u 11, 00 sati u kinu Meeting point.

Dva bosanskohercegovačka grada- Mostar i Banja Luka su ispunili sve formalne kriterije za aplikaciju za titulu Evropske prijestonice kulture (EPK) za 2024. godinu, i zajedno sa norveškim gradom Bodø ušli su u uži izbor za ovu titulu. Nakon dvodnevnog zasijedanja, 25. septembra 2019. u muzeju House of European History u Briselu će predsjedavajući Ekspertskog panela za evropske prijestonice kulture zvanično objaviti koji grad će ponijeti titulu Evropske prijestonice kulture za 2024. godinu. Tom događaju u Briselu prisustvuje veliki broj članova EPK timova oba bh. grada.

Istoga dana, u isto vrijeme u kinu Meeting point Udruženje AKCIJA organizuje javnu tribinu na kojoj ćemo sa članovima mostarskog i banjalučkog EPK tima razgovarati o procesu kroz koji su prošli radeći na ovoj aplikaciji. Tokom razgovora imaćemo i direktno javljanje iz Brisela gdje ćemo iz prve ruke saznati koji grad je dobio titulu Evropske prijestonice kulture za 2024. Ukoliko to bude jedan od bh. gradova kandidata, biće to prilika za veliko slavlje.

Na tribini učestvuju:

Mirko Božić i Adela Lerić, članovi tima Mostar2024

Zoran Galić, šef MEDIA Deska Kreativna Evropa za BiH (kancelarija Banja Luka)

Nebojša Jovanović, programski koordinator u Udruženju AKCIJA

Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH

Moderator: Hazim Begagić, kulturni menadžer

Javljanje iz Brisela- objava nosioca titule EPK20204

Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA i voditeljica Deska Kreativna Evropa za BiH

Tanja Miletić- Oručević, članica tima Mostar 2024

Monika Ponjević, članica tima Banja Luka 2024

Ovim događajem Udruženje Akcija obilježava kraj kampanje koja je trajala više od tri godine i imala je za cilj senzibiliranje gradskih uprava u BiH o važnosti izrade strategija za kulturu, što je istovremeno i glavni uslov za aplikaciju grada za titulu Evropske prijestonice kulture.

Pridružite se na javnoj tribini u kinu Meeting point u Sarajevu, 25.septembra u 11, 00 sati i saznajte ko će biti Evropska prijestonica kulture u 2024. godini!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »