Mlade žene, pandemija i kućni rad

Predstavljanje rezultata regionalnog istraživanja o mladim ženama i neplaćenom kućnom radu: “Vratiti svoje vrijeme”

Na koji način je pandemija utjecala na to da inače neplaćeni kućni rad bude dodatno opterećenje za djevojke i žene? Kako su se borile sa novim obavezama i da li su dobile podršku od svojih najbližih? Da li bi ova pandemija mogla da bude tačka preokreta za dosad ustaljene uloge i pravila po kojima kućni rad najčešće obavljaju žene? Šta bi bila konkretna rješenja za koja bi trebalo da se izborimo? Odgovori na ova pitanja nalaze se u regionalnom istraživačkom projektu „Vratiti svoje vrijeme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju“. 

Online prezentacija rezultata istraživanja i stripova održat će se u četvrtak, 3.3.2022, s početkom u 18:00 putem Zoom platforme. Događaju se možete pridružitii putem ovog linka.

Tokom 2021 i 2022, Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA i Centar za ženske studije Beograd implementirali su istraživački projekt „Vratiti svoje vrijeme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju“. Istraživački timovi objavili su rezultate istraživanja u publikaciji, kao i kroz stripove čije su autorice spisateljica Lejla Kalamujić i ilustratorica Danica Jevđović. Istraživanje i stripove pročitajte ovdje.

Odlomak iz stripa „Mia” o mladoj samohranoj majci koja u jeku pandemije pokušava da se izbori sa novim obavezama. Izvor: CRVENA

Prema istraživanju, u kojem je učestvovalo više od 50 mladih žena u dobi od 19 do 34 godine, žene Milenijal i Z generacije u BiH u iznimno velikom broju učestvuju u aktivnostima neplaćenog kućnog rada dok su istovremeno izložene prekarnim uslovima u svakodnevnici koja uključuje pitanja sigurnog života, zaposlenja, i psihičkog zdravlja. Ovo istraživanje je poziv na adresiranje nedostatka institucionalne podrške za mlade žene. 

Odlomak iz stripa „Lana”, o djevojci koja je tokom pandemije počela da živi sa momkom i tako dobila mnogo novih obavezaIstraživačice su također uputile poziv spisateljici Lejli Kalamujić da u suradnji s ilustratoricom Danicom Jevđović pomogne kreativno osmisliti prvi od šest stripova koji na jednostavan način prikazuju različite situacije u kojima su se mlade žene u Bosni i Hercegovini i Srbiji našle tokom pandemije te tako doprinesu znanju o količini neplaćenog kućanskog posla, brige i njege koji one obavljaju.

Predmet istraživanja „Vratiti svoje vr(ij)eme” jesu položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa željom da se sazna na koje je sve načine pandemija COVID-19 uticala na preraspodelu, kvalitet i kvantitet neplaćenog kućnog rada koji obavljaju žene, starosti od 19 do 34 godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uz pomenute strip epizode, krajnji rezultati istraživanja, kao i komparativna analiza, javno su dostupni u sklopu kampanje koja za cilj ima podizanje društvene svijesti o ovom problemu. 

Projekat „Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju” realizovan je uz pomoć Balkanski fond za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD (Balkan Trust for Democracy of the German Marshall Fund of the U.S. – BTD) i podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »