“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” na sceni SARTR-a

Predstava BNP Zenica “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, autorice Tanje Šljivar u režiji Mirjane Karanović, gostuje na sceni Sarajevskog ratnog teatra. Termin igranja je subota 14. oktobar u 20h.

Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali je drama koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U junu, u javnom toaletu, Mara, žena u četrdesetim godinama i Milan, koji te večeri slavi rođendan, još uvijek tinejdžer, (slučajno?) se sreću i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka-sin, otac-kćerka, brat-sestra i ljubavnica-ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći.

Tanja Šljivar

Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića koja uporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom.

Ja nisam režirala ovu predstavu. Ova predstava je igra i mi smo igrači. Ona ništa ne objašnjava. Ona se otkriva. Ona se čuje i vidi i osjeća.

Mirjana Karanović

 

Režija, scenski pokret i koreografija:
MIRJANA KARANOVIĆ

Igraju:
MIRJANA KARANOVIĆ
ENES SALKOVIĆ

Scenografija i kostimografija:
SABINA TRNKA

Muzika:
DRAŠKO ADŽIĆ

Saradnica za scenski pokret:
SONJA VUKIĆEVIĆ

Asistent režije:
EMIN HAJRIĆ

Lektorica:
ALICA ARNAUT

Producent:
HAZIM BEGAGIĆ

Izvršna produkcija:
DENIS KRDŽALIĆ

Inspicijent:
ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Fotografija:
MUHAMED TUNOVIĆ

Rezervacija ulaznica: 033 664 070 svaki radni dan od 10h do 16h ili slanjem poruke u inbox https://www.facebook.com/sartr1992/.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »