Međunarodni festival književnosti: predstavljanje autorice Nine Tikveše

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ sa zadovoljstvom vas poziva na završni događaj u okviru programa „Mladi i književnost“ koji realizujemo uz podršku Općine Novo Sarajevo i u okviru kojeg smo predstavili/e savremene bh. autore/ice: Faruka Šehića, Lamiju Begagić, Senku Marić, Amilu Kahrović Posavljak, Emira Durmiševića te upriličili književnu tribinu na kojoj smo razgovarali sa Nenadom Veličkovićem, Lamijom Begagić i Đorđem Krajišnikom o sadržajem školske lektire te o načinima motiviranja mladih da čitaju.

Posljednje književno predstavljanje biće organizovano u utorak, 24. decembra u 18:30 kada ćemo u „Dječijoj kući“, (Grbavička bb, bivši Dom „Boško Buha“ razgovarati sa književnicom Ninom Tikvešom o njenoj knjizi kratkih priča „I sreli su medu“. Razgovor će moderirati Kristina Ljevak.

Knjiga priča „I sreli su medu“ književni je prvijenac autorice koja je njenim pisanjem pokazala nesvakidašnji literarni dar ali i svojim pričama dala glas svim deprivilegovanim, onima na margini, od kojih se najčešće okreće glava, zbog straha ili nemoći da im pomognemo. Gorčinu portretiranja onih koji su ostali/e sami i koji/e vlastite nasljednike više ne zanimaju, djelimično razgaljuje autoričin izuzetni smisao za humor. Otuda i naslov knjige po priči „I sreli su medu“ – odmetnuo se od porodičnih anegdota i postao savršen ram za ovu odličnu zbirku.

„Ove priče su koliko tegobne toliko i zaljubljene u svoje junakinje: kako god da ih autorica opiše, grubim riječima koje ranjavaju ili skalpelski preciznim konstatacijama, njeni likovi ostaju uvijek nekako dragi, voljeni, zaštićeni ako ničim drugim onda njenim riječima. (…) Nina Tikveša je spisateljica od knjiga i posmatranja: to dvoje, ljubav prema knjigama koje su nas oblikovale i posmatranje surovog okolnog svijeta i darvinovskog društva, nude nam čudesan književni rezultat – priče koje se piju kao čaj od nekih samo autorici poznatih trava: povraća ti se koliko je čaj gorak, ali kad na kraju stigne u želudac, umiri mučninu i pripitomi bolest  − posebno bolest duše“, dio je iz recenzije književnice Feride Duraković o knjizi „I sreli su medu“.

Susret sa Ninom Tikvešom biće prilika i za razgovor o važnosti humora u književnosti, nužnosti nezaobilaženja tema koje nas se tiču ma koliko bile bolne i za pisanje i za čitanje. Govoriće i o vlastitim književnim uzorima, knjigama koje su definisale njen čitalački ukus i uticale na njeno pisanje te o književnicima/ama s kojima putem vlastite proze vodi dijalog.

O autorici:

Nina Tikveša rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Radila je kao lektorica, kolumnistica i novinarka u printanim i TV medijima. Živi i ne radi u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »