MAYA – prvi bh. festival majica

Na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine 25. augusta će, u organizaciji Udruženje za promociju dizajna i majice „MAJA“, biti održan prvi bh. festival printane majice pod nazivom MAYA.  Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju subkulturnog miljea majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta. Imajući na umu pozitivan potencijal takvog izraza, ali i umjetničkih mogućnosti koje se na polju dizajna pružaju u procesu izrade printanih majica, držimo da je pokretanje jednog ovakvog festivala višestruko svrsishodno. U tom pogledu nastojaćemo da naš festival profilišemo kao mjesto susretanja profesionalaca i ljubitelja printane majice, te događaj koji će svojom neobičnošću biti platforma jedne nove  društvene alternative.

U okviru festivala MAYA učešće će uzeti izlagači iz BiH i zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom trajanja festivala biće predstavljeno nekoliko brendova iz svijeta printanih majica, koji slove za prepoznatljive u regionalnom kontekstu.  Pored izlagača iz oblasti dizajna i printanih majica naš festival će ponuditi i prisustvo izlagača iz drugih djelatnosti, kao što su karikature, street arts, tatto, prizvođači craft piva  ili handmade nakita. Također, tokom trajanja festivala na platou Historijskog muzeja BiH posjetioci će moći neposredno vidjeti kako se odvija proces printanja slovnih ili foto motiva na majicu. Na licu mjesta ćemo dakle, uz pomoć nekoliko print mašina, predstaviti različite tehnike prenošenja na majice, kao što su sito tehnike, digitalne tehnike, preslikači, direktni otisak na majice i drugo. Pored toga, MAYA festival, kao odgovorna društvena manifestacija, ponudiće i mogućnost reciklaže starih majica, u cilju jačanja ekološke svijesti i očuvanja naše prirodne sredine.

Prvi bh. festival printane majice će zainteresovanim posjetiocima uz ostalo ponuditi i radionice vezane za različite tehnike printanja i dizajna. Dok će za posjetioce sa djecom biti organizovane interaktivne radionice, tokom kojih ćemo kroz igru i zabavu pokušati najmlađima otkriti svijet printa i boja.

Festival MAYA je prodajnog karaktera, te će posjetioci po festivalskim cijenama moći tokom njegovog trajanja kupiti majice i ostale artikle koji budu izloženi.

Nadamo se da će ovaj festival postati ljetnja tradicija Sarajeva, i da će glavni grad BiH ovim događajem dobiti još jednu manifestaciju koja baštini druženje, dobru zabavu i konstruktivan dijalog između različih socijalnih grupa, njihovih interesovanja i stilova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »