Srijeda u Historijskom muzeju: O trendovima u novim medijima

U okviru programa Srijeda u muzeju, 25. jula bit će održano zanimljivo predavanje novinara Aleksandra Brezara pod nazivom Šta se nalazi iza brda?

Brezar će, naime, govoriti o novim medijima i ulozi audio-vizuelnog sadržaja u novinarstvu 21. stoljeća. On je trenutno urednik Novih medija na državnoj BHRT, autor je nekoliko dokumentarnih filmova rađenih za američki PBS, Memorijalni muzej holokausta SAD-a i Al Jazeeru English, piše za bh., regionalne i američke medije. Dobitnik je nagrade za književni prevod Jules Chametzky 2016. godine dok je prošle godine osvojio inauguralnu Balkansku factchecking nagradu za BiH.

Autor je strip adaptacija kratke priče Karima Zaimovića „Tajna Nikole Tesle“, koju je uradio sa Enisom Čišićem, nominovane za nagradu Pushcart 2015., dok je druga njegova adaptacija priče „Sarajevski nevidljivi čovjek“ uvrštena u izbor najboljih stripova Istočne Evrope po izboru američkog udruženja književnih prevodilaca ALTA.

Predavanje Aleksandra Brezara dio je pratećih programa koji se organiziraju u Historijskom muzeju a povodom izložbe „77 Million Paintings“ britanskog producenta i video umjetnika Briana Enoa.

S obzirom na veliki interes koji je multimedijalna postavka probudila u javnosti, među različitim generacijama posjetilaca, Muzej je odlučio da se kupljena ulaznica može koristiti višekratno. Naime, i u Sarajevu se ponavlja praksa iz drugih gradova u kojima je Enoov rad bio postavljen – da posjetioci nekoliko puta posjećuju ovu jedinstvenu izložbu. Stoga je odlučeno da će prilikom kupovine ulaznice, posjetioci biti evidentirani, te će kupljenu ulaznicu moći koristiti u više navrata.

Prateći programi u Historijskom muzeju također su besplatni, pa će i prisustvovanje predavanju Aleksandra Brezara također biti besplatno, kao i ulaz u Muzej u srijedu u periodu od 17.00 do 20.00. Novosti možete pratiti na Facebook event stranici predavanja i radionica u sklopu izložbe „77 Million Paintings“.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard by Marriott. Medijski pokrovitelji su Antena Sarajevo i RSG radio.

Više o predavanjima i izložbi pročitajte na: www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »