Mali mess na malom ekranu u narednih šest nedjelja

Mali MESS, dječiji program 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS zvanično će biti održan od 18. oktobra do 22. novembra 2020. godine putem festivalskog Youtube kanala. U narednih šest nedjelja, pod sloganom „Mali MESS na malom ekranu“, mala i velika raja će tačno u podne imati priliku pogledati šest predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Program će zvanično otvoriti emitovanje predstave „Negdje drugo“ ljubljanskog Lutkovno gledališče. Mali MESS na mali ekran, donosi VISA, generalni sponzor 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

„U vremenu pandemije Covid-19 dječiji teatar postao je još bitniji. Teatarske predstave i radionice nude priliku djeci da uđu u kreativni svijet i da na trenutak zaborave sve restrikcije sa kojima se suočavaju. Zbog toga je čuvanje kontinuiteta dječijeg programa za nas bio imperativ u kojem smo uspjeli“, naglasili su iz festivalske Direkcije te istakli da je vizual programa mali MESS ponovo kreirala agencija FABRIKA.

Predstava „Negdje drugo“ namijenjena za 7+ djecu, donosi priču o djevojčici koja se zatekla usred rata. Kroz njene oči, publika ima priliku posmatrati grad koji se mijenja ispunjen strahotama, nasiljem, strahom, ali i nadom. Djevojčica ima samo jednu želju, da ode u drugu zemlju, gdje bi bilo mnogo ljepše. Želi da ode negdje drugo, negdje daleko od ratnih užasa.

Probudila sam se jutros, oprala zube, kao i obično, doručkovala i otišla u školu. Sve je bilo prilično uobičajeno. A još jučer sam se igrala sa prijateljima u dvorištu. Sve je drugačije sada. Više mi ne daju da idem u dvorište. Preopasno je. A kada se začuje grmljavina, moram s majkom trčati u podrum. Više ne viđam ni prijatelje. I škola je završila. Samo su je zatvorili“, jedna je od replika iz predstave.

„Negdje drugo“ je dirljiva priča o apsurdu rata i njegovih strahota. Priča o tome kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči? Samo kroz ovu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti apsurd rata. Ova tema je prilično osjetljiva i bolna, stoga često ostaje prikrivena. Međutim, o njoj je itekako potrebno razgovarati, posebno pred najmlađom publikom.

U narednim nedjeljama publika će imati priliku pogledati i predstave „Pepeljuga“, Malo pozorište Duško Radović (Srbija), „Tobija“, Pozorište mladih Sarajevo, „Ako kažeš gotov si“, Gradsko kazalište „Žar ptica“ (Hrvatska), „Dječaci Pavlove ulice“, Teatarska radionica Travnik i „Bela griva“, Šabačko pozorište (Srbija).

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »