Libovac – Milaković – Pašić u  Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Otvaranje izložbe radova naših priznatih umjetnika i profesora Akademije likovnih umjetnosti Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića će biti u četvrtak, 10. marta, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Nakon izložbe u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti koja se održala u februaru 2022, Libovac, Milaković i Pašić će u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine izložiti svoje recentnije radove.

Biografije

Fikret Libovac (Prijedor, 1957) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je na istoj akademiji 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je više priznanja i nagrada za skulpturu, crtež i instalaciju. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Tatjana Milaković (Novi Sad, 1964) srednju školu za primijenjenu umjetnost završila je u rodnom gradu. Akademiju likovnih umjetnosti je upisala u Sarajevu i diplomirala na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Ljubomira Perčinlića, 1987. godine. Postdiplomski studij završila je na istoj akademiji 2004. godine. U zvanju redovne profesorice radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1989. godine.

Nusret Pašić (Sarajevo, 1951) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine, u klasi profesora Borislava Aleksića, a postdiplomski studij završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. godine, u klasi profesora Stojana Ćelića. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je u period od 2002. do 2005. godine obavljao je funkciju prodekana, od 2007. do 2011. godine funkciju dekana, a do 2018. godine radio je kao redovni profesor. Autor je Svjedoka postojanja (Pariz, 1989) koja je kasnije dala ime seriji izložbi koje su obilježile sarajevsku umjetničku scenu pod opsadom. Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u BiH i inozemstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »