Samostalna izložba umjetnice Džejlane Karaman Pašić

Otvorenje samostalne izložbe umjetnice Džejlane Karaman Pašić, će biti upriličeno u utorak, 8. marta u 19:00 sati, u galeriji Collegium artisticum. 

Umjetnička postavka u prostoru galerije Collegium artisticum uvod je u slikarkin svijet pun igre i izražajnosti. Preko pedeset radova, koji su nastajali u posljednje četiri godine, funkcionisat će kao jedan živi organizam koji reflektira umjetnički senzibilitet blizak duhu modernističkih težnji koje imaju tendenciju ka apstrakciji. Likovno istraživanje koje ćemo imati priliku pogledati nastalo je iz potrebe za čistim likovnim izrazom, oslobođeno od sprega mimezisa, odnosno oponašanja ili preslikavanja nečega. Dakle, predmet njenoga interesovanja je čista igra likovnih elemenata, svjesno ostavljanje značenja po strani te prepuštenost čistom likovnom izrazu.

Radove akademske slikarke Džejlane Karaman Pašić karakteriše stilska raznolikost te vlastiti visoko razvijeni i autonomni izraz koji se manifestuje kroz jedinstvenu igru boje, forme i refleksije, utkanih u materiju prožetu jakim dinamizmom. Fragmenti stvarnosti, prisutni u vidu posebnih jedinica unutar konzistentnog dinamičnog sklopa, respondiraju i direktno se suočavaju sa snažnim ritmom pikturalnog i strukturalnog poretka cjeline. Na taj se način susret imaginarnog i realnog odvija istovremeno u istoj materiji, premda je takva realnost – uokvirena i deformisana sa već unaprijed pridodatim karakteristikama – nužno iluzorna i paradoksalna. Svojim interaktivnim konceptom izložba će iziskivati aktivnu ulogu posmatrača, te Vas stoga srdačno pozivamo da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj. Također, tokom otvorenja imat ćemo priliku i poslušati neke od najpoznatijih tango kompozicija za gitaru, u izvedbi mladog i talentiranog gitariste Tarika Kamarića.

Džejlana Karaman Pašić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Magistrirala je na Odsjeku slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom, izradom autorskih izdanja za djecu, te izradom unikatnog dizajna ogledala pod okriljem brenda “Olense”. Njene ilustracije objavljene su u antologijskoj knjizi ”Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“ autora Gorana Maravića. Živi i radi u Sarajevu. 

Portfolio autorice Džejlane Karaman Pašić možete pogledati na: www.dzejlanapasic.com i https://www.facebook.com/dzejlanakaramanart.

Naša cijenjena publika će izložbu moći pogledati do 21. marta 2022. godine (od ponedjeljka do petka, u terminu od 10:00 do 18:00 sati).

REFLEKSIJE

       Višegodišnji istraživačko-stvaralački rad autorice Džejlane Karaman prezentiran je na izložbi „Refleksije“ u vidu pedesetak izloženih djela. U formi neprekinutog lanca, ritmično i dinamično, pred nama se nižu dijelovi autorefleksija umjetnice  ̶  one koja kreira, otkriva i rješava u zanosu potrage za svojim karakterističnim vizualnim identitetom. Procese ovakve vrste samospoznaje, fiksirane na nekoliko načina, povezuje prepoznatljivi organski apstraktni uzorak u vidu razigrane arabeske živih boja. On nerijetko nastaje putem asocijativnog principa gdje se kreacija obogaćuje i figuralnim sadržajima ili, pak, istraživanjima taktilnih vrijedosti samoga materijala. Na ovaj način se Dž. Karaman približava izrazu nadrealizma, apstraktnog ekspresionizma i enformela. Cikluse, tematski ili izvedbeno povezanih kompozicija, prepoznajemo po određenom načinu rada, a posebno nas intrigira onaj s ogledalima. U ovom dijelu postavke autorica kao da implicira da „zaronimo“ u njen svijet i da, bar na trenutak, živimo u njemu. Ogledala, različitih kružnih formata, fragmentirana u dijelovima kompozicija ili postavljena u formi instalacije, otkrivaju slojevite tragove daha prošlosti umjetnice. Oni su ponajviše iskazani odabirom raznolikih materijala koji, bogatstvom tekstura, njihovom erozijom, patinom i namjenski sprovedenim principom zasićenja i dekorativnosti, zrcale poetsku dimenziju. Nova razina stvarnosti se otvara u očima recipijenta: vrijeme, prošlo i sadašnje, je svedeno na trenutak impresije.

Džejlana Karaman nam na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pokazuje prilično impresivan broj radova. Sumirajući svoja iskustva i u želji da napravi presjek, selekcija je sprovedena tako da uočavamo i njezin razvitak u vidu formativnog i zrelijeg pristupa likovnom djelu. Takav koncept je zapravo veoma dragocjen, jer se njen rad može pratiti na više planova. Svakako, ono što je primarno, je slikarski talent očigledan u harmoničnim orkestracijama ekspresivnih tonaliteta i izražajnim formama, maštovitost u pristupanju slikarskoj podlozi, preobrazbi materijala i interpretaciji motiva, katkada i bajkovitih i ilustrativnih, i gotovo pa analitički stav u rješavanju određenih likovnih problema.

Refleksije autorice su vrlo sugestivne, vitalističke i intenzivne i nadamo se da će i u budućnosti ostati na tragu slobode kreacije koja će biti još ekspresivnija. Vizualne manifestacije nas ne ostavljaju ravnodušnim. Osjećamo topli senzibilitet umjetnice okupirane unutrašnjim, živim svijetom koji sadrži mnogo perspektiva. Ovakav rad bi trebao biti poticajan i u kontekstu svečanog otvorenja izložbe na simboličan dan, Dan žena – kao dragocjen poklon Džejlane Karaman.

Doc. dr. Ema Mazrak, historičarka umjetnosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »