Koncert violinistice Alme Dizdar i pijaniste Nadira Hošića

Decembarski repertoar ovogodišnje Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno dio programa Svečanih decembarskih dana UNSA, obuhvatio je koncert Alme Dizdar, violinistice i asistentice na Muzičkoj akademiji, i mladog pijaniste Nadira Hošića. Ovaj duo će nastupiti u utorak, 21. decembra 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, kada će izvesti Sonatu za violinu i klavir op. 12, br. 2 u A duru Ludwiga van Beethovena, Sonatu za violinu i klavir op. 45, br. 3 u c molu Edvarda Griega i Sonatu za violinu i klavir H. 24, br. 2 u h molu Arthura Honeggera.

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu. Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i dr. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD, a kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Studentica je druge godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Nadir Hošić rođen je u Sarajevu, gdje je učio klavir u klasama prof. Elme Kraišnik i Vedrane Mujkić. Diplomski studij završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi prof. Dragana Opančića. Za vrijeme studija osvaja Prvu nagradu na 22. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Šabac (Srbija), Drugu nagradu na takmičenju Ischia International Piano Competition (Italija), Drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika “Sonus op. 5” u Križevcima (Hrvatska), a kao dobitnik Druge nagrade na 1. Internacionalnom takmičenju pijanista “Memorijal Matusja Blum” u Sarajevu, proglašen je pobjednikom kategorije. Među Hošićevim javnim nastupima posebno se ističe njegovo debitantsko predstavljanje sa Sarajevskom filharmonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, pod dirigentskom palicom Fuada Šetića, recital održan u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u okviru zatvaranja 35. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, te recital održan u Koncertnoj dvorani “Cvjetko Rihtman”, u okviru 14. “Majskih muzičkih svečanosti”. Usavršavao se na masterclassima priznatih pijanista kao što su: Boris Kraljević (Singapur), Jokut Mihailović (Srbija), Ruben Dalibaltayan (Hrvatska), Julia Gubajdullina (Hrvatska), Rita Kinka (Srbija), Avedis Kouyoumdjian (Austrija), Stefan Vladar (Austrija), Milana Chernyavska (Njemačka), Boris Berman (USA). Trenutno je student postdiplomskog studija, koje u okviru Erasmus+ programa razmjene, pohađa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Rubena Dalibaltayana.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »