Koncert sjećanja na profesora Davida Kamhija

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu će prirediti koncert u znak sjećanja na istaknutog člana Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, violinistu i profesora Davida Kamhija (1936-2021), koji je ostao upamćen po svom neumornom pedagoškom, umjetničkom i društvenom angažmanu. Tim povodom nastupit će violinistica YeonJu Jeong, violistica Tatjana Romanić, te pijanistice Suzana Bevanda-Sijarić i Milica Pap. Ovaj događaj će biti održan u četvrtak, 2. decembra 2021. godine u 19 sati, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Na programu će se naći “Baal Shem”(“Tri slike iz hasidijskog života”) Ernesta Blocha, Sonata za violinu i klavir, u A duru, FWV 8 Césara Francka, te Pasakalja za violinu i violu u g molu, djelo Johana Halvorsona, nastalo na temu iz Svite za čembalo br. 7, u g molu HWV 432 Georga Friedericha Händela.

Prof. David Kamhi rođen je u Sarajevu u jednoj od najstarijih sefardskih porodica, u kojoj se generacijama njegovala sefardska kulturna baština, govorio đudeo-espanjol (jezik sefardskih Jevreja) kao maternji i prenosilo interesovanje za muziku. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a nekoliko godina se usavršavao na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” na katedri čuvenog violiniste i profesora Davida Ojstraha, te na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” u Rimu kod profesorice Pine Carmirelli.

Kao solista održao je brojne recitale u zemlji i inostranstvu, a ostvario je zapažene rezultate na polju pedagoškog rada, pa je kao profesor violine, viole i metodike violine djelovao pedeset godina, od kojih je četrdeset šest proveo na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je bio angažovan od 1962. godine. U njegovoj klasi je diplomske i postdipomske studije zaokružilo nekoliko desetina studenata koji su se afirmisali kao solisti koncertanti, kamerni muzičari, koncert  majstori i pedagozi na tri kontinenta. Od 2016. godine aktivno je učestvovao u radu Savjeta za kulturu i umjetnost pri Univerzitetu u Sarajevu.

Osim doprinosa koji je dao kroz umjetnički i pedagoški rad, profesor Kamhi je značajan trag ostavio i u svom društvenom angažmanu. Djelovao je kao predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika Bosne i Hercegovine, te je bio član Savjeta Predsjedništva RBiH za vanjske poslove (1993-1995), kao i kulturni ataše u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Madridu (1995-1996).

Posvećeno je istraživao i promovisao kulturu i tradiciju bosanskohercegovačkih Jevreja na pozicijama potpredsjednika Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”, potpredsjednika Jevrejske opštine u Sarajevu, predsjednika Komisije za kulturu sarajevske Jevrejske opštine, a u periodu od 1992. do 2016. godine bio je predmolitelj sarajevske Aškenaske sinagoge.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »