Sedmi festival bajke za djecu i odrasle

Udruženje „Bajka“ sa radošću najavljuje, sedmi po redu, Festival bajke za djecu i odrasle, koji će se održati u vremenu od 03.12. 2021. – 31.12.2021., dijelom uživo, u prostorijama Centra za kulturu i mlade (CKM) u Sarajevu a dijelom u online formatu. 

 Kao i do sada, svi festivalski programi bit će besplatni za publiku.

 Na Festivalu, uživo i/ili online, sudjeluju: Jasna Held, Tatjana Šojić, Sarah Abusharar, Marina Đorđević, Nela Mandić, Enisa Halvadžija Rahmanović, Željka Lemez, Pripovijedači Kanade, Prijatelji valdorf pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu Žar ptica i Valdorf Mala vila.

Festival bajke za djecu i odrasle održava se zahvaljujući financijskoj podršci Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Unicredit Banke, te u saradnji sa JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (CKM).     

 Već sedmi put zaredom, radujemo se susretima s našom malenom i odraslom publikom. Kako bismo sačuvali zdravlje svih nas, ove je godine neophodno da posjetitelji festivalskih programa, koji se održavaju uživo, posjeduju potvrdu o covid-vakcinaciji, važeću potvrdu o preležanoj bolesti SARS-Cov2 ili negativan važeći PCR ili antigenski test. 

 Upravo zbog izazovnog i neizvijesnog razdoblja u kojem se, trenutno, nalazi čitav svijet, važno je podsjetiti se na ljekovitu moć bajke, koja nas uvijek iznova podsjeti da, na kraju, sve bude dobro.

 Festival će, već tradicionalno, biti svečano otvoren Teatrom pripovijedanja, u kojem će, za odraslu publiku, pripovijedati Tatjana Šojić, bosanskohercegovačka glumica, Jasna Held, profesionalna pripovjedačica iz Hrvatske, te Sarah Abusharar, kanadska pripovjedačica.

Pripovjedačka predstava održat će se u petak, 03.12.2021. u 19 sati,  u prostorijama CKM-a (Jelića 1) u Sarajevu. Posjetitelji svoje besplatne pozivnice mogu preuzeti na blagajni CKM-a, u srijedu 01. i četvrtak 02. decembra, poslije 15 časova. Ulaznice se mogu  rezervisati slanjem maila na adresu aleksandra@bajka.ba ili slanjem poruke u inbox FB-stranice Udruženja „Bajka“ (@bajka.bih) a broj mjesta je ograničen.  

 Narednog dana, u subotu 04. decembra, Jasna Held će u prostorijama CKM-a održati seminar pod nazivom „Umijeće pripovijedanja“, s početkom u 9:30 sati. Seminar je namijenjen pedagozima, nastavnicima, profesorima i roditeljima zainteresiranim za pripovijedanje, kao vještinu kojom se prenose drevna znanja i mudrosti. Zbog ograničenog broja, zanteresirani svoje mjesto mogu rezervirati slanjem maila na aleksandra@bajka.ba.       

 Radionica izrade lutaka za uprizorenje bajki, koju vodi Željka Lemez, održat će se u utorak, 07.decembra, s početkom u 10 sati, u CKM-u. Namijenjena je zatvorenim školskim i vrtićkim grupama. Broj mjesta je ograničen a vaspitači/ce i nastavnici/ce učešće mogu potvrditi slanjem maila na aleksandra@bajka.ba ili pozivom na broj 061/102-056. Za odrasle, važe već navedena epidemiološka pravila – potvrda o vakcinaciji, o preležanoj bolesti ili negativan test. Broj mjesta je ograničen. 

 Teatar pripovijedanja za vrtiće i škole je pripovjedačka predstava zatvorenog tipa, koja će se održati u četvrtak, 09. decembra 2021. s početkom u 10:00 sati, u prostorijama CKM-a. Za djecu će pripovijedati Marina Đorđević. Vaspitači/ce i nastavnici/ce mogu prijaviti svoje vrtićke grupe ili razrede slanjem maila na aleksandra@bajka.ba ili porukom u inbox na FB-stranici Udruženja „Bajka“ (@bajka.bih). Za odrasle, važe već navedena epidemiološka pravila – potvrda o vakcinaciji, o preležanoj bolesti ili negativan test. Broj mjesta je ograničen. Također, zbog trenutne epidemiološke situacije vodiće se računa da se vrtićke i školske grupe ne miješaju.

 Program „Putujuća bajka“ počinje 09.12. i traje do 20.12.2021. U sklopu “Putujuće bajke”, naše “Vuneno pozorištance” bit će upriličeno u sarajevskim valdorfskim vrićima. 

 Za detaljnije informacije o online dijelu festivala, u kojem ćete moći uživati u predstavama koje izvodi poznato „Vuneno pozorištance“ udruženja „Bajka“, u radionicama prstnih i gestovnih igara, te u pripovijedanju naših međunarodnih gostiju, molimo da pratite Facebook-stranicu Udruženja „Bajka“ (@bajka.bih), gdje možete slati sva dodatna pitanja o festivalskim programima.

 Radujemo se vašem prisustvu, uživo ili virtuelnim putem!

 Udruženje „Bajka“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »