Prva epizoda serijala „O knjigama i piscima, zvukom“ – „Šala“ Milan Kundera

Objavljena je prva epizoda serijala „O knjigama i piscima, zvukom“ nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

U prvoj epizodi predstavljena je „Šala“ Milana Kundere, autora rođenog 1. aprila 1929. u Čehoslovačkoj.

„Radnja romana počinje 1948. godine i sve se zbiva u tri dana…Prije svega, to je konkretna šala napisana na razglednici adresiranoj djevojci. Ta razglednica biva cenzurisana. Tako priča počinje šalom. No šala za mene označava i kategoriju života u cjelini, a karakter je naše povijesti bio poprilično smiješan i ima tragično-groteskni karakter. Uistinu smo preživjeli ogromnu povijesnu šalu. I to bi bio drugi smisao pojma šale. Mogli bismo možda reći čak i vica. Dugo sam se dvoumio između ta dva pojma.“

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović

Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić

Koncept i režija: Almir Imširević

Ova knjiga bit će objavljena u izdanju Buybooka u okviru projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa. Knjigu je s francuskog jezika prevela Jasna Šamić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »