Koncert povodom Dana Muzičke akademije UNSA: Orkestar MAS-a

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, kao najstarija muzička visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini, sljedeće godine slavi 70 godina postojanja. U duhu ovog velikog jubileja koncipiran je i program ovogodišnjih Majskih muzičkih svečanosti u okviru kojih će biti obilježen Dan Muzičke akademije UNSA.

Ovog značajnog dana, u ponedjeljak, 20. maja 2024. godine, u 19.30 sati, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine održat će se koncert orkestra MAS-a koji će izvesti Jazz suita br. 1 D. Šostakoviča, Serenada za gudački orkestar u g-molu V. Kalinjikova i Simfonija br. 1, op. 21 u C-duru L. van Beethovena.

Ulaz je besplatan.

Emir Mejremić ,kondukter. Osnovne studije završio je na Odsjeku za dirigovanje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, pod mentorstvom prof. Darinke Matić–Marović i prof. Ognjena Bomoštara (2011), gdje je i magistrirao 2012. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je student doktorskih studija studira orkestarsko dirigovanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u sklopu kojeg istražuje nove dirigentske tehnike u interpretaciji savremene umjetničke muzike Bosne i Hercegovine. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u u Sarajevu kao docent. Tokom svoje umjetničke karijere realizovao je brojne projekte sa sljedećim orkestrima, horovima i ansamblima: Sarajevska filharmonija, Kamerni orkestar Muzički dijalog za 10 , Banjalučka filharmonija, Simfonijski i Gudački orkestar Univerzitetske muzičke akademije u Sarajevu, Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti Banja Luka, Orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Hor Pontani , hor Beyachad , hor Slovenskog društva Ivan Cankar MEPZ Camerata Slovenica . Kao dirigent učestvovao je u premijernim izvođenjima brojnih kompozitora Dalibora Đukića, Ališera Sijarića, Hanana Hadžajlića, Dine Rešidbegović, Igora Karače, Svjetlane Bukvić, Tonija Toplana, Dražena Kosorića, Mladena Jankovića, Hajrudina Muhića, kao i svojih kompozicije.

Orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu je stalni sastav koji okuplja sve studente instrumentalnih odsjekakao dio Orkestarskog kursa na Odsjeku za dirigovanje.Na repertoaru Orkestra MAS-a bila su značajna istorijska djela kao npršta je Fantastična simfonija (H. Berlioz), Simfonija br. 8 u c-molu, D. 759- Nedovršeno (F. Schubert), Simfonijske varijacije za klavir i orkestar,M. 46 (C. Franck), Simfonija br. 2 (K. Weill), a hor MAS-a izveo je Requiem (WA Mozart), Simfoniju br. 9 (L. van Betoven), Carmina Burana (C. Orff) itd. Profesor koji vježba i izvodi cijele večeriprogram sa orkestrom MAS-a je docent Emir Mejremić sa asistentommr.sc. Fuad Šetić.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu osnovana je 20. maja 1955. godine kao najviša muzička visokoškolska, obrazovna, umjetnička i naučna ustanova za muzičku djelatnost u Bosni i Hercegovini. Muzička akademija je u proteklih sedam decenija odgovorila na sve zadatke visokog obrazovanja u oblasti muzičke produkcije, muzičke pedagogije i muzičke nauke u Bosni i Hercegovini. Mnoge njene redovne umjetničke aktivnosti imale su značajnu ulogu u kulturnom i umjetničkom razvoju Bosne i Hercegovine. Na Akademiji trenutno studira oko 350 studenata na sva tri ciklusa studija, a preko 70 nastavnika i saradnika, bosanskohercegovačkih i međunarodnih muzičkih umjetnika i naučnika, radi u nastavnom procesu na osam odsjeka i Muzikološkom institutu: Odsjek za kompoziciju, Odsjek za dirigovanje. , Odsjek za solo pjevanje, Odsjek za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente, Odsjek za gudačke instrumente i gitaru, Odsjek za duvačke instrumente i harmoniku, Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju i Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju. Uz obrazovnu i naučnu djelatnost, umjetnička djelatnost otvorena za javnost je srž rada Muzičke akademije. Ova institucija ostvaruje intenzivnu djelatnost u stalnoj koncertnoj produkciji, te sa preko 40 koncerata umjetničke muzike godišnje, redovno potvrđuje status jednog od najaktivnijih eksponenta muzičkog života u Bosni i Hercegovini.

Informacije o programu 17. Majskog muzičkog festivala dostupne su na: www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »