Evropske noći muzeja u Historijskom Muzeju BiH

Približava nam se još jedan Međunarodni dan muzeja. Tim Historijskog muzeja BiH je pripremio dinamičan cjelodnevni program obilježavanja najvećeg dana u muzejskoj zajednici. Pridružite nam se u subotu, 18. maja 2024. godine, i uživajte u aktivnostima pod temom “Muzeji za obrazovanje i istraživanje”.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA / EVROPSKE NOĆI MUZEJA

HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

10:00 – 00:00 Kafa sa Titom

Započnite dan kafom u bašti Historijskog muzeja BiH – druženja i razgovore nastavljamo u toku čitavog Dana muzeja, uz podršku Cafe Tito.

11:00 – 13:00 Restauratorski atelje

U maju je započela restauracija vanjskih muzejskih eksponata. Pridružite se studentima i profesorima Odsjeka za restauraciju i konzervaciju Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu – istražite kako izgleda proces obnove naslijeđa!

13:00 – 14:30 Istraži muzej – biraj izložbu

Na svakoj muzejskoj izložbi vas očekuje jedan kustos sa kojim možete istraživati muzejsku postavku i usvojiti muzejske priče:

– Put života/Archipelago

Izložba Put života istražuje glavnu komunikacijsku trasu opkoljenog Sarajeva, koja je uspostavljena kako bi se izbjegla Aleja snajpera, vjerovatno najvažnija referentna tačka na mapi opsade. Izložba je obogaćena arhivskom platformom The Archipelago, koja je sastavljena od aplikacije za proširenu stvarnost i online platforme, a razvijena je uz podršku Goethe instituta BiH.

– Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace

Ova izložba je nastala kao prvi pokušaj muzeološkog iščitavanja lika i djela Jovana Divjaka – filantropa, oficira, pisca, predavača. Kroz fotografije, autentične predmete i glas Jovana Divjaka ova izložba govori o historiji Sarajeva, s kojim se Divjak povezao od 1966. godine i koje će biti i ostati njegova ljubav pretočena u djela i riječi. Izložba je realizirana u saradnji sa Udruženjem “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”.

– Opkoljeno Sarajevo

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“ je priča o životu građana tokom opsade Sarajeva 1992. – 1995. Kroz izložbu je predstavljena istrajnost, snalažljivost i kreativnost Sarajlija koji su tokom opsade živjeli bez struje, vode i grijanja. Izložba pokazuje kako je izgledao svakodnevni život u opkoljenom gradu: kako su se Sarajlije snalazile za vodu i hranu, kako su izgledale ratne pijace i ulice, koji su oblici komunikacije, kako rade škole i bolnice, koliko je kultura bila važna u duhovnom otporu grada…

– Otvoreni depo

Depo je prostor za pohranjivanje i čuvanje muzejske građe. „Podzemni svijet muzeja“ u kojem prikupljamo, čuvamo i proučavamo kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine je dostupan isključivo voditeljima zbirki, konzervatorima i restauratorima. Historijski muzej Bosne i Hercegovine je posjetiteljima otvorio vrata Zbirke trodimenzionalnih predmeta, s ciljem predstavljanja izazova i značaj muzejske prakse.

15:00 – 16:30 Radionica „Put života – Archipelago“

Uz pomoć aplikacije “Arhipelago” idemo na historijske lokacije i rekonstruišemo kako se odvijao život i aktivnosti na Putu života – svjedočimo kako se u fizičkom smislu transformisao grad Sarajevo za vrijeme opsade.

16:00 – 17:30 Dan muzeja uz J.S. Bacha / Maraton vol 1

Na repertoaru najvažnije noći u muzeju je J.S. Bach u izvedbi Strings attached Sinfonietta. Ansambl je do sada svirao veliki broj koncerata – a pored profesionalnih muzeičara iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, važan dio ansambla su mladi muzičari. Izvođači: Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Belma Alić (violončelo).

17:00 – 18:30 Radionica “Vaš Jovan – Bosanac i Hercegovac sa dna kace”

Kroz radionicu istražujemo izlobu “Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa zna kace”, sa ciljem ciljem da se potakne promišljanje o društvenoj i vojnoj historiji, ali i dublje razumijevanje ličnosti i naslijeđa Jovana Divjaka.

19:00 – 20:00 Biblioteka – escape room

Kako živi muzejska biblioteka? Otkrijte svijet bibliotečkih tajnih kodova i inventarnih knjiga muzejske biblioteke kroz interaktivnu igricu.

20:00 Koncert „Kad sevdah govori“

Vodimo vas u svijet sevdalinke. Koncert će biti realiziran uz podršku programa Kultura na ulice 2024. U programu učestvuju: Lejla Jusić, Elvir Solak, Adnan Goro.

21:30 – 00:00 Noć muzeja uz J.S. Bacha / Maraton vol 2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »