Koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije UNSA pod okriljem 14. “Majskih muzičkih svečanosti”

Koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji će biti upriličen kao dio programa ovogodišnjeg izdanja “Majskih muzičkih svečanosti”, rezultat je zajedničkog rada Odsjeka za dirigovanje, Odsjeka za solo pjevanje i Smjera za saksofon MAS. Ovaj događaj će se održati u srijedu, 23. juna 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo).

Prvi dio programa će proteći u znaku opere “La Serva padrona” (“Služavka gospodarica”) italijanskog kompozitora Giovannija Battiste Pergolesija (1710-1736), u historiji muzike zapamćenog kao jedan od pionira žanra “opera buffa” (komična opera). Ovom prilikom će biti izvedeni recitativ, arije i dueti iz pomenutog djela u interpretaciji sopranistice Hane Salihović, studentice četvrte godine u klasi doc. Vedrane Šimić, koja će se naći u ulozi sluškinje Serpine, dok će lik bogatog gospodara Uberta tumačiti Leonardo Šarić (bas), solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika Fuada Šetića, MA. Njihova izvedba će biti realizovana pod dirigentskom palicom studenata Odsjeka za dirigovanje, Filipa Miloševića, studenta četvrte godine u klasi doc. mr. Darija Vučića i v. ass. Emira Mejremića, MA, nakon kojeg će nastupiti Emanuel Josić, student II ciklusa studija u klasi red. prof. art. Jasenke Ostojić i v. ass. Alme Ganz, MA.

Gudački orkestar MAS i klarinetista Timur Muratović izvest će “Pet skladb za klarinet i gudala” slovenačkog kompozitora Danijela Dane Škerla (1931-2002) pod vodstvom Lamije Hasković, studentice II ciklusa studija na Odsjeku za dirigovanje u klasi doc. mr. Darija Vučića i v. ass. Emira Mejremića. Njegov stvaralački izraz pretežno se oslanja na neoklasicističku strukturnu uravnoteženost i tonalitetni jezik obogaćen kromatikom uz povremene uplive atonalitetnosti koja unosi ekspresionističku naglašenu izražajnost.

Koncert će biti zaokružen praizvedbom “Concerta grossa” za šest saksofona i gudački orkestar mladog bosanskohercegovačkog kompozitora Tonija Toplana (r. 1991). Ovo višestavačno djelo povezuje barokni formalni okvir i koncept koncertantnosti, koji je baziran na dijalozima solista (concertino) i orkestra (ripieno), te težnju ka infiltraciji historijskog oblika u savremeniji koncept muzičkog mišljenja, što se primarno ogleda u nekonvecionalnom izvođačkom sastavu. Jedna od ideja je i održavanje spone između relativno novih instrumenata iz porodice saksofona i tradicionalnog gudačkog orkestra, što je moguće ostvariti prilagodbom tonaliteta i sazvučja netemperovanih gudača i transpozicijskih saksofona, ne dovodeći ni jedne ni druge u nepoželjne i komplikovane tonalitete. Toplanov “Concerto grosso” će pod dirigentskom palicom Darija Vučića, jednog od inicijatora za nastanak ove kompozicije, izvesti Gudački orkestar MAS  i Sekstet saksofona MAS, pripreman pod mentorstvom doc. Leva Pupisa, koji čine Ivona Šiško (sopran saksofon), Rijad Šarić (alt saksofon), Žarko Maksimović (alt saksofon), Mirza Sijerčić (tenor saksofon), Elvedin Malkoč (tenor saksofon), te Zoja Vuković (bariton saksofon).

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906. S obzirom na pomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertne sezone MAS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »