Koncert Smjera za saksofon Muzičke akademije UNSA

U sklopu četrnaestog izdanja festivala “Majske muzičke svečanosti” predstavit će se Smjer za saksofon Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Na koncertu, koji će biti održan u utorak, 22. juna 2021. godine, u 19 sati, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo), nastupit će Zoja Vuković, Ivona Šiško, Mirza Sijerčić i Rijad Šarić, studenti u klasi prof. Leva Pupisa.

Program će početi izvedbom odabranih stavova iz dvije svite koje su dio čuvenog ciklusa od šest svita za violončelo Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) u aranžmanu za saksofon. Ova instrumentalna višestavačna barokna forma utemeljena je na nizu stilizovanih plesova čija je relacija bazirana na načelu kontrasta, što se ogleda u različitom karakteru pojedinih dijelova kompozicije, povezanih zajedničkim tonalitetom. Zoja Vuković, studentica treće godine, izvest će tri stava iz Svite br. 4 BWV 1010, uključujući Preludij specifičan po arpeđiranom melodijskom kretanju, te dva plesna dijela, Allemande, umjerenog tempa, te živahni i “prozračni” Bourrée I I II. Ivona Šiško, studentica drugog ciklusa studija, svirat će Preludij iz Suite br. 5 BWV 1011 čiji inicijalni mirni puls prelazi u motorični fugatni odjeljak.

Mirza Sijerčić, student druge godine, predstavit će se izvedbom “Sonatine” francuskog kompozitora Claude Pascala (1921-2017) uz klavirsku pratnju mr. Amile Čengić Musić. Kompozicija odiše melodioznošću i elegancijom uz smjenu suptilnih i furioznih momenata.

Interpretativno izazovni “Caprice en forme de valse” Paula Bonneaua (1918-1995), čija se kompleksnost ogleda u velikim intervalskim skokovima, raznolikim načinima artikulacije, čestim promjenama tempa i dinamičkim kontrastima, svirat će Zoja Vuković.

Rijad Šarić, student druge godine, interpretirat će djelo “Clos Guignet” francuskog saksofoniste i kompozitora Jean-Denis Michata (r. 1971), koji za svoj kompozicioni razvoj ključnim smatra uticaje Karlheinz Stockhausena (1928-2007), Guy Reibela (r. 1936), Michaëla Lévinasa (r. 1949) i Gérarda Griseya (1946-1998). Ipak, pomenuti komad dio je njegovog albuma “Dark Side” čiji je koncept utemeljen na improvizacijskom karakteru s primjesama popularne muzike i“world music” prizvuka. 

Na kraju koncerta će se predstaviti Kvartet saksofona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koji čine Ivona Šiško (sopran saksofon), Rijad Šarić (alt saksofon), Mirza Sijerčić (tenor saksofon), te Zoja Vuković (bariton saksofon). Ovaj kamerni sastav će izvesti drugi stav iz kompozicije “Cuidades” Guillerma Laga (r. 1960), zamišljene kao svita sastavljena od niza komada koji predstavljaju svojevrsne uglazbljene portrete gradova čiji je duh dojmio pomenutog kompozitora. Ova muzička slika, nazvana “Sarajevo”odraz jeLagove empatije i prijateljstva prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.  

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906. S obzirom na pomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertne sezone MAS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »