Kolektiv “Kultura i konflikt” predstavlja “Evropski vodič za preživljavanje” u Sarajevu

Kolektiv “Kultura i konflikt”  16. maja u Kamernom teatru 55, sa početkom u 19 sati, premijerno predstavlja predstavu „Evropski vodič za preživljavanje“, reditelja Joana Arqué, a nastalu u produkciji Judit Codinaa. Ova premijera je realizovana u saradnji sa Festivalom MESS i Kamernim Teatrom 55.

Sarajevska glumica Dina Mušanović, glumac iz Alkoja – Valencija; Andreu Martinez i muzičar iz Barselone-Katalonija; Marc Sastre predstaviće na sceni Kamernog teatra 55 ovu predstavu riječima, gestovima, predmetima i muzikom uživo, komponovanom posebno za ovu priliku. Kamerni teatar 55 je izabran kao emblematično pozorište bosansko-hercegovačkog glavnog grada koje je radilo bez prestanka svih 1425 dana opsade, između 1992. i 1996. godine.

Ono što ovaj Kolektiv pokušava shvatiti kroz predstavu jeste: gdje čuvamo najdragocjenije uspomene iz naših života? U kojoj mjeri savremena tehnologija ugrožava našu privatnost? Kultura će spasiti današnju Evropu od propasti na isti način na koji je u Sarajevu sačuvala humanost i civizam građana tokom 1425 dana opsade? Da li je Evropa naša vreća od pijeska? Od čega se to njome branimo?

Kolektiv “Kultura i konflikt” je multidisciplinarni tim stručnjaka koji vjeruju u kapacitet kulture kao pokretačke snage za promovisanje dijaloga, suživota i sredstva društvene transformacije. U tom pravcu, u potrazi za novim, inovacijskim oblicima dramske umjetnosti, audio-vizuelnog materijala, fotografije i novinarstva, a na osnovu ovog zajedničkog istraživačkog projekta, nudi novu kontekstualizaciju i postavljanje drugačijih pitanja o perspektivama realnosti i njenoj šarolikosti. Oni trenutno rade na pripremi trostrukog projekta: dramska izvedba, TV dokumentarni film i fotografska izložba o ratu na Balkanu, 25 godina poslije, zasnovanih na svjedočenjima žena – žrtava silovanja, kao jedne od strategija etničkog čišćenja, i njihove djece, koja sada imaju oko 25 godina, kao posljedice preživljenog nasilja. Sva tri projekta će biti predstavljena javnosti u sezoni kulturnih zbivanja 2020/2021.godine.

Ulaz na ovu predstavu je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

Za više informacija pozvati na broj +387 33 200 392. Aktivnosti Scene MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »